Rodny Stolk (links) geeft de voorzittershamer van het Jong Texelfonds over aan Thomas van der Vlerk.
Rodny Stolk (links) geeft de voorzittershamer van het Jong Texelfonds over aan Thomas van der Vlerk. Foto: Gerard Timmerman

Op zoek naar jongeren met ideeën

“Ik word héél oud.” Dat klinkt vreemd voor een student van 19 jaar. Maar veel logischer als je ook voorzitter bent van het Jong Texelfonds. Daarom geeft Rodny Stolk na ruim drie jaar de voorzittershamer over aan de 15-jarige Thomas van de Vlerk.

Origineel en uniek

Rodny is vanaf de oprichting in mei 2017 voorzitter van het Jong Texelfonds. Dat kreeg bij aanvang een pot van €15.000,- te besteden voor projecten voor de Texelse jeugd. “Een origineel en landelijk uniek initiatief van het Texelfonds. We zijn het eerste deelfonds in Nederland dat zoiets doet. Nergens anders krijgt een groepje jongeren zo’n bedrag te besteden. Daarvan hebben inmiddels bijna €11.000,- uitgegeven. Van dat geld zijn veel mooie dingen gedaan.


"Ik merk om me heen ook dat het jongeren inspireert. Ze komen met leuke plannen. Zo hebben we enkele jaren het Ouwe Sunderklaasfeest op de Groeneplaats georganiseerd."

Thomas: "Ik word er enthousiast van als jongeren zelf met een idee komen en dat zelf willen organiseren. Dan verdienen ze het eigenlijk al dat het een financiering krijgt." Zoals het duurzaamheidsfestival dat Hannes Eelman, Jasper Koertsen en Axel Groszpietsch op paal 12 organiseerden voor hun profielwerkstuk. Verpakt in een mooi feest voor jongeren. Als je zóveel enthousiasme en creativiteit ziet, dat vind ik geweldig. "Dat is waar het Jong Texelfonds het voor doet."


Rodny: "Nu ik het ruim drie jaar gedaan heb, is het tijd om het stokje over te geven. Ik studeer in aan de overkant (Business Administration op Nijenrode in Breukelen). Ik ben te weinig op het eiland om genoeg energie in het Jong Texelfonds te kunnen steken. Maar nog belangrijker is om het bestuur echt jong te houden.”

Doorpakken

Opvolger Thomas mag dan vier jaar jonger zijn, hij draait al een poosje mee in het bestuur van het Jong Texelfonds. “Toen ik hoorde dat ze een penningmeester zochten, heb ik gesolliciteerd. Nu de positie van voorzitter vrij is gekomen, lijkt me dat ook leuk.” Rodny: “En wij (ook sprekend namens de rest van het bestuur) zien in Thomas een uitstekende voorzitter. “Hij heeft de kwaliteiten, is ondernemend en weet van doorpakken. Belangrijke eigenschappen, want je beheert een uniek fonds.”


Thomas heeft, net als Rodny, de Bestuursklas van het Texelfonds gedaan. Ervaring heeft hij al opgedaan. Begin dit jaar werd hij jeugdbestuurder van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) “Ook heel interessant. We delen ervaringen, worden voor thema-avonden, diners en andere dingen uitgenodigd. Heel interessant, je leert veel mensen kennen en bouwt zo een netwerk op.”

Rodny, die ook jeugdbestuurder van HHNK was: “Het Jong Texelfonds heeft me veel gebracht. Het heeft er voor een groot deel voor gezorgd dat ik deze studie kan doen. Je leert veel over vergaderen. Wij doen bijvoorbeeld veel via Whatsapp en online. Dat is best uniek aan jongeren. Het maakt besturen makkelijker.”

Het is nu aan Thomas om, samen met medebestuursleden Maaike de Graaf, Nynke Stuut, Alissa Lamers en Mila Clausen, van wie de laatste twee nieuw in het bestuur zijn, om keuzes te maken over het steunen van jeugdinitiatieven.

Kom met ideeën

In de media komen berichten voorbij over verveling en ontevredenheid over de jeugd. Eén van de grootste uitdagingen die het Jong Texelfonds zich stelt is wel het stimuleren van jongeren om zelf met ideeën te komen en initiatieven te ontplooien. Thomas: “Het is daarom belangrijk om jongeren te bereiken."

Belangrijke vraag is: hoe kunnen we dat het beste? We hopen via social media, maar ik denk ook dat OSG De Hogeberg een belangrijke plek is. Daar komen jongeren immers bij elkaar. Maar ook hun ouders die in de krant dit bericht lezen, zijn belangrijk. Soms heb je nu eenmaal een klein zetje nodig.”