De maandag geopende testlocatie van de GGD bij De Bolder
De maandag geopende testlocatie van de GGD bij De Bolder Foto:Jeroen van Hattum

Niet automatisch naar Texelse teststraat na bellen 0800-12020

Een eigen testlocatie op Texel betekent nog niet automatisch dat iedereen ook meteen coronatesten op het eiland kan ondergaan.

Dat ondervonden een paar Texelaars die afgelopen week een afspraak wilden maken voor de nieuwe coronatestlocatie die sinds maandag bij De Bolder in Den Burg bestaat. Een kreeg begin deze week - na een telefoontje naar het landelijk aanmeldnummer - te horen dat de testlocatie alleen voor zieke en moeilijk ter been zijnde Texelaars zou zijn en ook niet voor toeristen, waarna ze naar de teststraat in Alkmaar werd doorverwezen. Een een andere Texelse kreeg donderdag aan de telefoon te horen dat ze niet bij De Bolder terecht kon, maar naar Alkmaar moest gaan.


Een woordvoerder van GGD Hollands Noorden laat desgevraagd weten dat het - wat de eerste genoemde situatie betreft - erop lijkt dat er iets is misgegaan in het landelijk callcenter achter het landelijk aanmeldnummer. Volgens de GGD geldt daar echter ook de instructie dat iedereen met klachten getest wordt op de dichtstbijzijnde locatie. "Misschien hebben we in dit geval te maken met een opstartprobleempje." De Texelse testmogelijkheid is er volgens de GGD speciaal voor bewoners van het eiland en mensen met gezondheidsklachten die op Texel verblijven.

Het is wel zo dat mensen doorverwezen kunnen worden naar elders als de planning van de dichtstbijzijnde locatie geen ruimte biedt. Dat is voor Texel nu nog Alkmaar en vanaf komende maandag is de testlocatie van de GGD in Den Helder geopend. De testlocatie bij De Bolder is nu dagelijks een uur geopend om testen af te nemen, maar dat kan volgens de GGD opgeschaald worden als er behoefte aan is. De GGD had gisteren nog geen exacte aantallen over de eerste week bij de Texelse teststraat, maar er was volgens de gemeentelijke gezondheidsdienst wel een goede belangstelling voor. Afspraken maken voor de teststraat verloopt via 0800-1202.