Lokalen OSG krijgen CO2-meters


De OSG heeft in alle lokalen op school CO2-meters geplaatst, zodat docenten in de gaten kunnen houden of er voldoende frisse lucht in de lokalen blijft.

Ventilatie en frisse lucht op scholen staan momenteel volop in de belangstelling nu de scholen weer zijn begonnen, terwijl de coronacrisis nog niet voorbij is. Een goede ventilatie moet een mogelijke verspreiding van het virus voorkomen. Het thema ventilatie is volgens waarnemend-rector Corrie Eriks al langere tijd een item op de OSG, omdat bij de vernieuwbouw in 2009/2010 in sommige gevallen geen handige keuzes gemaakt werden waardoor het klimaat in de school niet altijd als prettig wordt ervaren. "Daar wordt nu in samenspraak met de gemeente hard aan gewerkt om dit te herstellen."

Volgens Eriks vindt in de ventilatiesystemen van de OSG geen recirculatie plaats, waardoor er alleen verse lucht wordt aangevoerd en geen lucht wordt gerecycled. "Via een ander kanaal wordt de lucht naar buiten afgevoerd. Hiermee wordt dus voldaan aan de voorlopige adviezen van RIVM en TNO." De ramen en deuren blijven open en voor de zekerheid zijn er - zolang de werkzaamheden voor het optimaliseren van het ventilatiesysteem bezig zijn - CO2-meters geplaatst. "Loopt de meter op boven een bepaalde waarde, dan gaat de hele klas gelijk naar buiten en wordt het lokaal gelucht totdat de waarde weer optimaal is."

Bij de basisscholen van Kopwerk en Schooltij op het eiland is de recirculatie in de ventilatiesystemen uitgezet, zodat er eveneens alleen frisse lucht naar binnen wordt geblazen. Volgens bestuursvoorzitter Jan Bot is een medewerker van Schooltij en Kopwerk de afgelopen tijd de basisscholen langs geweest om de ventilatiesystemen te bekijken. De komende tijd worden zoveel als het kan de ramen opengezet en wordt bekeken of alles naar behoren werkt. De meeste basisscholen op het eiland zitten in gebouwen die er vaak al enkele tientallen jaren staan en daardoor al wat ouder zijn.