College vraagt raad krediet voor voorbereiding cultuurcentrum

Burgemeester en wethouders hebben de gemeenteraad gevraagd een krediet van €345.000,- beschikbaar te stellen om de komst van het nieuwe cultuurcentrum in Den Burg voor te bereiden.

Wat het college betreft, wordt er ingezet op de iets minder uitgebreide variant van het cultuurcentrum waarin Artex, de bibliotheek en Young 4 Ever samenkomen. Dan gaat het om een cultuurcentrum mét dorpshuisfunctie, theaterruimte en expositieruimte en zonder extra vergaderruimtes, multimedialab, keuken met ruimte voor workshops en logeerstudio’s voor docenten. De stichtingskosten van de iets minder uitgebreide variant bedragen €7,7 miljoen. Dat komt volgens het college neer op een jaarlast van €394.000,-. Dat is €290.000 meer dan de €104.000,- die nu jaarlijks voor de huisvesting van Artex en Young 4 Ever in de gemeentelijke begroting staat. Volgens wethouder Jaap Vlaming moet daarbij als kanttekening worden genomen dat d'Ouwe Ulo, waar beiden zijn gehuisvest, is afgeschreven.


De gemeenteraad had het college eind mei gevraagd met twee uitgewerkte varianten voor het cultuurcentrum te komen, het advies van het college is voor de iets minder uitgebreide variant te kiezen. De maximale variant kost volgens stukken van het college €8,5 miljoen en dat zou gepaard gaan met een jaarlast van € 438.000,-. Er wordt gewerkt aan het nieuwe cultuurcentrum om het cultuuraanbod voor de komende jaren goed te verankeren, mede om Texel aantrekkelijk te laten zijn voor de komst van gezinnen. Het onderwerp wordt dinsdag 1 september besproken in de raadscommissievergadering.