Werken aan plannen voor nieuwe huizen

De gemeente start in september met het opstellen van programma's voor De Cocksdorp, Oosterend en Oudeschild om daar de komende jaren nieuwe woningen te bouwen.

Dat komt naar voren uit een deze week gepresenteerde voortgangsrapportage van het gemeentelijke Actieplan Wonen uit 2019. Het gaat om nieuwe woningen die onderdeel zijn van het zogeheten Kwalitatief Woningbouwprogramma Kop van Noord-Holland 2020-2030 dat naar verwachting in oktober wordt vastgesteld door de colleges van de vier Noordkopgemeenten (waaronder Texel) en Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. Dan gaat het om 40 nieuwe woningen voor De Cocksdorp, 25 voor Oosterend en 40 voor Oudeschild (zie afbeelding op pagina 8 van deze krant).


Het nieuwe regionale woningbouwprogramma voor de Kop van Noord-Holland biedt voor de komende tien jaar ruimte voor circa 440 nieuwe woningen op het eiland. Er was aanvankelijk sprake van slechts 50 woningen en later viel het getal 500, maar dat is volgens de gemeente een ambitie die in het regioakkoord 'De Kop Groeit' van de Kop van Noord-Holland is uitgesproken. Het getal van 440 is overigens ook niet spijkerhard, leidend is vooral de onderbouwing van de behoefte aan soorten woningen op het eiland.


Volgens het college wordt in de op te stellen programma's voor De Cocksdorp, Oosterend en Oudeschild onder meer een stedebouwkundig plan en een financiƫle vertaling (grondexploitatie) opgenomen. Uitgangspunt is dat de nieuwbouw uit sociaal huur- en betaalbare koopwoningen bestaat. De dorpscommissies worden volgens het college bij de plannen betrokken. Mits er geen beroepsprocedures worden gevoerd, zou de bouw van nieuwe woningen begin 2022 van start kunnen gaan. In de andere dorpen wordt de komende jaren volgens het Actieplan Wonen eveneens gebouwd (zie plaatje pagina 8), maar De Cocksdorp, Oosterend en Oudeschild hebben een tijdje geleden al prioriteit gekregen, waardoor daar met de plannen begonnen wordt.


Bouwen in Oosterend en De Cocksdorp kent volgens een bespreking die de gemeente eind juni met een aantal dorpscommissies en Woontij had nog wel een paar uitdagingen. Zo is het gebied achter de Cor Bremerstraat in Oosterend bij de provincie nog niet bestemd voor woningbouw. Het gebied staat wel te boek als 'Bijzonder Provinciaal Landschap' en onder dat regime kan er bijna niet gebouwd worden. De beoogde locatie in De Cocksdorp staat te boek als 'Landelijk Gebied' en daar is nieuwbouw planologisch lastiger dan wanneer het stedelijk gebied was geweest. De gemeente heeft bij de provincie een zienswijze ingediend om dat veranderd te krijgen en het is wachten op de uitkomst daarvan. Meer op pagina 3 en 8.