Het water in de winkel van Texelana wordt weggehaald met waterstofzuigers.
Het water in de winkel van Texelana wordt weggehaald met waterstofzuigers. Foto: Jeroen van Hattum

Overlast en schade door vloedgolf tijdens hevige stortbui

Diverse ondernemers aan de Weverstraat in Den Burg hebben maandag aan het eind van de middag wateroverlast opgelopen als gevolg van de stortbui die er viel. Ook in Oudeschild en elders op het eiland kon het riool de watermassa niet snel genoeg afvoeren.


In mum van tijd vielen er tientallen millimeters water, een bewoner in De Waal had zelfs 35 mm in de meter. De lage, schuine bocht in de Weverstraat, onder meer bij Texelana, is een berucht punt. Daar ging het op 11 september 2017 ook al mis. Ook nu golfde het water naar binnen, evenals bij ‘Olivier Snuisterijen en Galanterieën’, de ijsbar en de juwelier. Ook de 12 Balcken had wateroverlast.

De brandweer was erbij om het water dat zich achter een aantal panden aan de Weverstraat had opgehoopt weg te halen. Ook ondernemers, medewerkers en anderen gingen met waterzuigers, dweilen, etc. aan de slag om het water zo snel mogelijk uit hun bedrijven te krijgen. Daardoor bleef de schade in veel gevallen beperkt. Maar toch aanzienlijk in de winkel van Olivier Verschoor. "De vloer is afgeschreven en de Perzische tapijten zijn ook aangetast door het water. Gelukkig zijn de meeste spullen nog in orde. Maar wel veel overlast, schoonmaak en extra werk om het allemaal weer op orde te krijgen."

De brandweer kreeg na de stortbui eveneens meldingen van wateroverlast aan de Bakkenweg bij Den Hoorn, de Barentszstraat in Oudeschild en de Dorpsstraat in De Koog. In de Parkstraat ontstond een grote waterplas, maar daar kon het water met gezamenlijke inzet van een aantal ondernemers buiten de deur worden gehouden.

Bij Bets Fietsen aan de Vlamkast in Oudeschild was sprake van een soort vloedgolf. Op camerabeelden is volgens John Betsema te zien hoe het water vanaf hogere delen zijn erf en winkel in zeven minuten tijd in een soort stuwmeer verandert.

Niet alleen kommer en kwel overigens. Aan de Nollenkoog werd een golfsurfer gesignaleerd.

De wateroverlast en hoe dat in de toekomst te voorkomen is onderwerp tijdens een gesprek tussen de gemeente en gedupeerde ondernemers, meldt de familie Kraanen van Texelana. "Dit hopen we niet nog een keer mee te maken."

Bets Fietsen in Oudeschild omgeven door het water.
Olivier Verschoor aan het schoonmaken in zijn zaak.
Wateroverlast in de Thijsselaan in Den Burg.
De Loodssingel in Oudeschild stond blank. Inzet: Waterpret in de Nollenkoog.
De brandweer in de Weverstraat
Wateroverlast in De Mars.