Henny Geervliet: "Je loopt per dag aardig wat meters door de winkel."
Henny Geervliet: "Je loopt per dag aardig wat meters door de winkel." Foto: Jeroen van Hattum

"Altijd prettig om met mensen te werken"

Hij had 'de luxe' dat hij elke dag met de boot naar het werk mocht, vertelt Henny Geervliet uit Den Helder met een grote glimlach.

Sinds 2007 werkt hij als assistent-supermarktmanager bij Albert Heijn in Den Burg. Eind augustus komt daar een eind aan en gaat hij - na een loopbaan van liefst 50 jaar bij de supermarktketen - met pensioen. De 65-jarige Henny begon op zijn 15de met een bijbaantje bij de Albert Heijn aan het Julianaplein in Den Helder, terwijl hij metaal deed op de LTS. Een leven achter de draaibanken op de Rijkswerf in Den Helder lag in het verschiet en dat sprak hem niet aan, waarna hij na de LTS besloot bij Albert Heijn te blijven. "Ik had daar ontdekt dat ik het leuker vond om met mensen te werken."


Na een loopbaan die leidde langs Albert Heijns in Schagen, Bergen, Alkmaar, Heerhugowaard en Purmerend kreeg Henny 13 jaar geleden het verzoek of hij de Albert Heijn in Den Burg wilde gaan versterken. "Het is op Texel wel eens lastig om mensen voor het kader te vinden, ik was altijd in Den Helder blijven wonen, dus het was voor mij dichtbij en ook leuk om op Texel te kunnen werken."


De directheid van de Texelaar beviel hem. "Toen ik hier aan de slag ging, was Jan Burgman er nog. Dan stonden Texelaars opeens aan hem te vragen of die nieuwe een beetje beviel, terwijl ik er zelf ook bij stond. Dat was een directheid die me wel aansprak." Werken in een supermarkt op een toeristisch eiland betekende onder meer inspelen op de gasten om telkens voldoende in huis te hebben. "Duitse toeristen halen bijvoorbeeld veel bronwater, maar daar moet je zelf op inspelen. We hebben een systeem dat op basis van de verkoop automatisch bijhoudt wat er aangevoerd moet worden, maar sommige dingen moet je in in het seizoen handmatig bijbestellen." Ter vergelijking; in zijn beginjaren was het nog gebruikelijk om alle artikelen te prijzen. Een paar keer per week werden aan de hand van een bestelboek de bestellingen doorgebeld. "Later kreeg je een order entry apparaat waarmee je met een pen een barcode kon scannen en zo bestellingen kon doorgeven. Dat was toen al heel wat."


Sinds de coronacrisis is veel even anders dan gebruikelijk in de supermarkt. Op basis van de oppervlakte mag de Albert Heijn in Den Burg 120 mensen in huis hebben. "Bij de deur hebben we een teller die de bezoekers bijhoudt en een seintje geeft als de 100 bereikt is, zodat we op tijd iemand bij de deur kunnen zetten." Dat klanten op het moment soms een kort lontje kunnen hebben, is ook niet ongemerkt gebleven. Een remedie die volgens Henny werkt is waar mogelijk met elkaar in contact zien te blijven. Een van de meest terugkerende zaken die Henny de afgelopen 13 jaar op Texel op zijn bord had, was het vinden van voldoende personeel. "We kunnen er altijd mensen bij gebruiken om de vakken te vullen, maar het is vaak lastig om die mensen op Texel te vinden, zeker nu de scholen ook weer beginnen. Een deel van de mensen die hier werkt, komt uit Den Helder."


Zaterdag 29 augustus is de laatste werkdag en daarna ligt de toekomst open. Zijn vrouw, die hij ook bij Albert Heijn leerde kennen, staat eveneens voor haar pensioen, maar blijft nog even werken. "Ik ga in ieder geval het biljarten weer oppakken en ik wil zoveel mogelijk in beweging blijven. Ik maak per dag aardig wat meters in de winkel en dat wil ik wel vast blijven houden."