In oktober bespreekt raad regels van B&B


Het duurt tot oktober alvorens de gemeenteraad met het college in gesprek kan over de nieuwe beleidsregels voor logies met ontbijt.

Na de gerezen commotie was het aanvankelijk de bedoeling dat dit in september zou gebeuren. Maar b en w melden nu dat voor de zogeheten wensen- en bedenkingenprocedure de aanlevertermijnen in september niet haalbaar is. Aanleveren lukt niet voor de planningscommissie van 18 augustus. Onderdeel van het voorstel voor bespreking in oktober wordt ook de concept-wet van het ministerie van Binnenlandse Zaken en het concept-besluit met betrekking tot Toeristisch Verhuur van woonruimte. Tevens zal het college “anoniem” een aantal voorbeelden noemen, waartegen de gemeente nu aanloopt.

Toegestaan?

Het noemen van voorbeelden, ook al zijn die “geanonimiseerd”, is dan wel toegestaan, het college doet er verstandig aan heel voorzichtig te zijn. Dat zegt de Texelse advocaat Ron Verheyen, die deze kwestie al een poosje met belangstelling volgt en aan wie de redactie om een reactie vroeg.

“Ik denk dat het college hier goed over moet nadenken. Want ook al is het maar een klein beetje herkenbaar, dan weet de goegemeente direct waar je het over hebt. Het lijkt me verstandig zo neutraal mogelijk te blijven.

Vraag is natuurlijk ook: als een verstrekker van B&B zich in zo’n voorbeeld meent te herkennen denkt: dat zou ik wel eens kunnen zijn, wat kan zo iemand dan verwachten? Behoedzaamheid van het college lijkt me hier op zijn plaats.”

Geen toepassing

De vertraging betekent ook dat de gemeente in september geen toepassing geeft aan de uitgelegde beleidsregels. Dit tot het moment dat de raad een besluit over de wensen- en bedenkingen heeft genomen. Met uitzondering van de beoordeling aanvragen omgevingsvergunningen, al lopende zaken (zoals bezwaar en beroep) en bij handhavingsverzoeken.