Valerie Jongeneel en Joram Timmerman van Gastrofarm op Oost overwonnen tegenslagen: "We keken elkaar aan en zeiden: Ook dit kunnen we aan."
Valerie Jongeneel en Joram Timmerman van Gastrofarm op Oost overwonnen tegenslagen: "We keken elkaar aan en zeiden: Ook dit kunnen we aan." Foto:Gastrofarm Op Oost/Liselotte Schoo

Op Oost elke ochtend met een glimlach wakker

"Dit is vervelend, maar wat kunnen we wél?" Vanaf het moment dat Valerie Jongeneel en Joram Timmerman bij de start van "Gastrofarm Op Oost" op 1 november vorig jaar de sleutel kregen, stapelden tegenslagen zich op. Eerst de verbouwing, toen zette corona alles op slot en konden ook geplande evenementen niet doorgaan. Maar ze zetten door, draaien nu naar tevredenheid, hebben het erg druk en voelen zich helemaal op hun plek.

Dit verhaal begon een jaar of vijf geleden bij de Molen van Het Noorden. Valerie: “Ik was daar voor kennismaking en fotografie voor Texel Culinair. Op het wad was Joram met zijn vader aan het oesters rapen. Zo hebben we elkaar leren kennen. Joram woonde nog op Curaçao, maar kwam terug. Ik had mijn evenemententak en ik werkte voor verschillende hotels en restaurants als marketeer, hij ging hier eerst als freelance Chef-kok aan de slag. We openden daarna het Kookatelier aan de Gravenstraat. Het restaurant werd heel succesvol en was een mooie opstap voor dit.

Deze plek op Oost waren we al eens tegengekomen. Toen we elkaar net hadden leren kennen, zeiden we tegen elkaar: Als we later groot zijn, wat willen we dan worden? We wilden graag een boerderij waar mensen heerlijk kunnen slapen en eten. Dat ze aankomen en nergens meer aan hoeven te denken. We hebben het er lang over gehad. Waar en hoe? Deze plek kwam op ons pad. We raakten in gesprek met de eigenaars. Zij wilden dat het liefdevol zou worden voortgezet. Ze hebben het ons gegund. Toen zijn we een spannend proces ingegaan. We hebben een businessplan geschreven, spraken met lokale businesscoaches en met de ABN AMRO bank, met wie we een fijne samenwerking aan konden gaan. Op 1 november hebben we de sleutel gekregen. We keken naar buiten, de dijk in de verte en een oneindige horizon. Wat een toffe plek.

We begonnen met verbouwen. Dat was een zware tijd. Onze bouwbegeleider stopte ermee. Maar architect Ingmar Veeger heeft ons met zijn team ondersteund. Tekeningen, vergunningen, etc. Alles er op en er aan. We hebben voor de verbouwing een fantastische aannemer kunnen vinden.

De volgende “verrassing” manifesteerde zich in de hoedanigheid van houtworm in de constructie en een tegenvaller met de fundering, wat de nodige extra tijd en kosten met zich meebracht. “Gelukkig had de aannemer er een goed team opgezet om alles tot een mooi geheel te brengen.”

En toen kwam half maart corona. “Het restaurant mocht niet open. We zijn met onze medewerkers om tafel gegaan. Gelukkig was er een mooi vangnet. We hadden wel extra tijd om er wat moois van te maken. Maar de levertijd van materialen was ook langer. Toen we in de eerste week van juli eindelijk open konden, kwam de laatste klap: het mooie greenhouse dat we hadden besteld, had maar liefst vier maanden vertraging. Toen dachten we: wat nu?

We hadden daarvoor al zóveel tegenslag gehad. Toen we naar de persconferentie keken, schonken we een glaasje wijn in en keken elkaar aan en zeiden: Ook dit kunnen we samen aan. Ondanks alles werden we elke ochtend met een glimlach wakker. Qua karakter en op andere vlakken vullen we elkaar goed aan. Telkens als zich weer iets voordeed, zeiden we: wat kunnen we wél doen? Zo hebben we “Bestel Texel.nl” opgezet, om samen met horecaleveranciers een box met Texelse producten vullen. Zo hielden we onszelf bezig, de kleine horeca leveranciers overeind en mensen konden thuis genieten.

We wilden graag een boerderij waar mensen heerlijk kunnen slapen en eten.

Toen Rutte bekendmaakte dat alle evenementen werden afgelast, heb ik wel een traantje gelaten. Onze hele evenemententak (voor haar bedrijf Puur Zsa Zsa Zsu) lag plat. Beach Food Festival, Amusetour, Wijn aan Zee, Film Food Event, andere evenementen en prachtige bruiloften die we zouden verzorgen, het ging allemaal niet door. Vervelend voor ons, het team, maar ik vond het vooral erg voor al die bedrijven met hun foodtrucks. Zij lopen veel omzet mis.”

Er moest worden geschakeld. “Doordat het greenhouse niet op tijd werd geleverd, konden we ons restaurant niet afmaken. We hebben ’t Hekeltje, leverancier van spullen voor horecaevenementen, gebeld. Ze hebben voor ons een mooie aangeklede kas neergezet. Tijdelijk, maar wel met alles er op en er aan. Zo konden we het toch afmaken zoals we wilden. We hebben veel hulp gekregen, bij de verbouwing en nog steeds. Van alle familie en vrienden. Van mijn vader (Dick Jongeneel), onze “chef logistiek” en moeder (Tineke). Mijn schoonvader (Jan Wolter Timmerman) heeft maanden geklust, is nu onze ontbijtkok en ook mijn schoonmoeder (Nicole) helpt hard mee. Maar vergeet niet alle lieve andere familieleden en vrienden die vaak dag in dag uit hebben geholpen om dit mogelijk te maken. Op 2 juli konden we open.”

‘Laat je verwonderen’ is het motto bij Gastrofarm Op Oost. “Eten zoals in het Kookatelier in Den Burg, maar nu Op Oost met een beetje extra: een plek waar de natuur het hoogste én laatste woord heeft. En de keuken een combinatie is van fine dining en ruwe ambacht. Mensen kunnen hier eten en blijven slapen, maar het kan ook los van elkaar. Zes dagen in de week geopend. In ons restaurant koken we met een noordelijke inslag. Served by Nature. Een duurzame keuken waarin de natuur een grote rol speelt. Niet alleen koken met de seizoenen, echt wat de omgeving biedt. Producten uit onze eigen tuin, kruiden van de tuinwal, zelf geraapte oesters, zilte wildpluk en andere producten van het wad, veel vis en lokaal vlees. Bijzondere arrangementen en steeds wisselend. Veel contrast, wat zich onder meer uit in smaak en structuur. Ook bij de wijnen, geen voor de hand liggende combinaties. Onze virgin cocktails maken we zelf, net als de cosmetische producten in onze elf lodges.”

Ze mikken op de “bewuste levensgenieter”. “Mensen die van lekker eten houden en in de watten willen worden gelegd. Een comfortabel en zorgeloos verblijf, voorzien van lekker eten en heerlijke wijnen. We hebben bewust voor deze plek gekozen, de pure rust die je hier ervaart. Ook een plek met historie, slapen in een authentieke wierschuur, met verderop de oude oesterhaven.”

“Gasten weten ons te vinden. Je merkt dat mensen dankbaar zijn dat ze weer uit eten en een weekendje weg mogen. Ze leven mee en hebben ons online gevolgd. Ook mensen die anders naar het buitenland zouden gaan en nu hier komen. Ze zijn positief verrast door Texel en door ons. Ook gasten die overweldigd worden door de stilte en zelfs erdoor geraakt worden, zelfs moeten huilen. Héél bijzonder om mensen zo’n leuk verblijf te geven. Vanmorgen vertrok een gezin. De kinderen waren helemaal van slag dat ze weg moesten. De hond, de katten, de pauw en de kippen, ze vonden het allemaal fantastisch.”

Op Oost is ook leerbedrijf. “In september komen hier via de Texel Academie leerlingen voor een leerwerk-traject. Het is leuk om jonge talenten te begeleiden. Zelf zijn we ook jong begonnen. We nemen ze mee in iedere stap.”

"We hebben veel van deze crisis geleerd, ook over wat werkelijk belangrijk is. Zoals je gezondheid, die van je ouders, etc. Dat niet alles om geld draait. Als je een paar jaar geleden had gezegd: een paar maanden geen inkomen, had ik gezegd: dat kan niet. Het had ook niet veel langer kunnen duren, maar je bent veel redzamer dan je denkt. En creatiever. We hadden geen gasten, dus hebben we hier een dinertje voor ons tweeën gehouden. Samen, midden in de natuur, heerlijk!"


Gerard Timmerman

De gerenoveerde en aangepaste stolpboerderij van Gastrofarm Op Oost.
Afbeelding