Een drone in actie boven Texel.
Een drone in actie boven Texel. Foto: Texel Drone Experience

"Eén drenkeling gered met drone en de Tweede Kamer is om"

"Ik dacht dat strandbewaking met behulp van een drone iets futuristisch was, maar deze demonstraties laten zien dat het nu al kan", zegt Olivier van Schie, bestuurslid van de Texelse Reddingsbrigade.


Hij heeft dit weekend tijdens de Texel Drone Experience op het Texelse vliegveld gezien hoe een drone twee reddingsvesten dropte. Niet lukraak, maar elk precies op de plek waar twee zogenaamde drenkelingen zich bevonden. Ook spoorde een drone een bootje op voor de kust van Texel, zodat de lokale redders van de KNRM er doelgericht op af konden gaan. En een drone met warmtecamera vond voor de politie een ‘vermiste persoon’ terug in het Texelse duingebied.

Van Schie, die deze week zelf ook als strandwacht op het Texelse strand werkt, denkt dat de toepassing van drones daarbij een goede aanvulling kan zijn. "Het eiland is redelijk klein en er zijn veel bewakingsposten, waardoor wij snel zelf bij een drenkeling zijn en het droppen van een reddingsvest per drone me niet nodig lijkt. Maar ik zie wel potentie in surveilleren en het zoeken van vermiste mensen via een oog in de lucht. Je kunt via dronebeelden ook interpreteren of er gevaarlijke mui-stromingen zijn. Dat is te zien doordat de golven in een muigeul niet breken op de zandbanken, wat elders wel gebeurt. Dit beoordelen we nu vanaf het strand en we gaan zelf de zee in om het te voelen. Maar van bovenaf heb je een beter zicht."

Overkant

Voor de stranden van de overkant ziet Van Schie wel de waarde van drones die reddingsvesten brengen naar zwemmers die in gevaar zijn: "Op het vasteland is de afstand tussen de bewakingsposten groter en zijn er grote stukken strand zonder bewaking." De strandwacht heeft nog veel vragen over de praktijk. "Hoe gaat zo’n drone bijvoorbeeld met het weer om? En de verplichte opleiding tot dronepiloot is erg duur. Zeker voor ons, want bij de Texelse Reddingsbrigade zijn elke week nieuwe vrijwilligers aanwezig.’ Hij ziet wel wat in de aanwezigheid van één dronepiloot voor alle hulpdiensten op het eiland, zoals politie, brandweer, KNRM en de reddingsbrigades."
Drones worden in Nederland al wel toegepast door overheidsdiensten en grote bedrijven.

De Texelse locoburgemeester Edo Kooiman ziet niet alleen mogelijkheden bij strandbewaking, maar ook bij branden en vermissingen. "Vanwege de eilandsituatie heeft dit extra waarde voor Texelaars en toeristen."

Noordwest Ziekenhuisgroep

De Noordwest Ziekenhuisgroep, die ziekenhuizen heeft in Alkmaar en Den Helder, toont zich geïnteresseerd in de toepassing van drones bij het vervoer van medicijnen. "Met name voor de eilanden, in ons gebied is dat Texel, maar ook als de A9 op een zomerdag volstroomt", vertelt Daniëlle Kramer, manager van de ziekenhuisapotheek. "Dit is al getest in samenwerking met de ANWB. In eerste instantie gaat het om spoedmiddelen, maar wereldwijd zien we dat ziekenhuizen verdwijnen en zorg steeds meer thuis geleverd wordt. Je merkt nu al dat patiënten vanuit het ziekenhuis steeds sneller naar huis worden gestuurd."

Achterblijvende wet- en regelgeving

Bij de dronedemonstraties viel op dat er verschillende observanten in het veld stonden terwijl de drone actief was in de lucht. Dat is verplicht, maar het is helemaal niet nodig, verklaart Marc Sandelowsky, directeur van het Twentse dronetest- en innovatiecentrum Space53. "De drones kunnen al veilig zelfstandig werken, maar omdat er te weinig kennis aanwezig is bij de regelgevers durven ze de wetgeving niet te versoepelen. Dat maakt de toepassing van drones onnodig duur, hoewel ze een aantal taken die nu door helikopters worden verricht, voor een fractie van de prijs kunnen uitvoeren. Nederlandse dronebedrijven behoren tot de wereldtop, maar lopen door de beperkingen bovendien het risico ingehaald te worden door grote bedrijven in landen waar de regelgeving flexibeler is of zelfs ontbreekt. Een brancheorganisatie die bij de overheid kan lobbyen, ontbreekt vooralsnog."

"Als voor de kust van Scheveningen het leven van een drenkeling wordt gered door een drone, zijn de Tweede Kamer en het ministerie in één klap om, dan gaat de kuststrook open", stelt Sandelowsky. Hij verwijst hiermee naar de ernstige incidenten die de afgelopen tijd op verschillende Nederlandse stranden plaatsvonden.