Links de originele scheepslantaarn uit het Palmhoutwrak, rechts de replica
Links de originele scheepslantaarn uit het Palmhoutwrak, rechts de replica Foto:

Replica lantaarn Palmhoutwrak geschonken aan Kaap Skil

Jacco Bakker van Duikclub Texel heeft museum Kaap Skil een replica van een scheepslantaarn geschonken. Het orgineel dat gevonden was in het Palmhoutwrak, was in losse onderdelen uiteengevallen. Na uitgebreid onderzoek heeft de duiker een exacte kopie gemaakt. "Een prachtig stuk vakwerk!", meldt het museum.

De replica toont hoe de lantaarn in elkaar zat, hoe een zeventiende-eeuwse timmerman hem gemaakt zou hebben en hoe deze aan boord van het schip gebruikt had kunnen worden. Het project is interessant voor archeologen en timmerlui en voor iedereen die het gewoon leuk vindt om eens een zeventiende-eeuwse scheepslantaarn in handen te hebben.


Jacco wilde een zo exact mogelijke replica van de scheepslantaarn maken. Hij bezocht daarom het Archeologisch Depot Huis van Hilde in Castricum, waar de onderdelen van de lantaarn bewaard worden. “Daar hebben we de hele middag, tot op de kleinste details, alles opgemeten en gefotografeerd,” laat hij weten. “Met deze kennis begon ik met het maken van de eerste prototype onderdelen van de lantaarn.”