De Texelaars die van Texel naar Vlieland zwommen.
De Texelaars die van Texel naar Vlieland zwommen. Foto:Dirk Albert Blom

Bijzondere zwemtocht

Een groep van 12 Texelaars is vorige week van Texel naar Vlieland gezwommen. Het gaat om dezelfde groep Texelaars die eerder al van Den Helder naar Texel zwommen. Het zijn allen zeer geoefende zwemmers in buitenwater.

De zwemmers sprongen na een briefing vanaf de Vriendschap bij De Cocksdorp te water richting Vlieland. Het was een knobbelige zee met korte golfjes maar dat belette de zwemmers niet. In een vrijwel rechte lijn zetten de eerste zwemmers na circa 50 minuten alweer voet aan de grond van de Vliehors. Enige tijd later waren ook de andere zwemmers gearriveerd en was de gehele groep weer compleet. De terugweg naar Texel werd eveneens zwemmend ondernomen, maar halverwege kwamen de zwemmers zogenaamd in de problemen en staken ze midden op zee fakkels af als noodsignaal. Dit was volgens planning, waardoor de zwemmers onderdeel werden van een oefening van de KNRM.


De gehele groep werd uit het water gered door de Beursplein 5 en op Texel afgezet bij paal 33. Aan boord van de Vriendschap konden de zwemmers daarna nog even napraten over de geleverde prestatie en de spectaculaire redding door de medewerkers van de KNRM. De zwemmers waren Ruud Mets, Peter Haker, Natascha van der Vis, Jeroen Stapersma, Pierre Bonnet, Mariette Smit, Sanne Bruggeman, Ria van Strien, Ramona Huijsman, Edwin Wiering, Rob Louws en Simon Lap.

De overtocht vond plaats onder begeleiding van de schippers Dirk Albert Blom, Thijs Westerlaken en de KNRM.