Afbeelding
Foto:

mr Natalie schrijft...

Contracten en Covid


Veel mensen hebben ondanks het coronavirus toch nog enigszins kunnen genieten van een vakantie. Omdat in veel landen alweer nieuwe Covid-19 maatregelen zijn genomen en de regels in die landen vrijwel hetzelfde zijn deel ik hier wat daar gebeurt voor ik naar ons land toe ga. In Australië zijn grote delen van het land al volledig op slot. En mag je alleen tussen 8:00 uur en 17:00 uur het huis uit om naar je werk te gaan, mag er per huishouden slechts één persoon boodschappen doen, mag je maximaal 1 uur buiten bewegen binnen een cirkel van 5 kilometer vanaf je huis, is een opsporingsambtenaar op grond van de wet bevoegd een kind uit huis weg te halen als hij dat nodig acht en kunnen hele gebouwen of wijken dichtgegooid worden. Mocht je hier ook dierbaren hebben wonen: Google: legislation gov aus. In ons eigen land wordt aanstaande donderdag 20 augustus de Spoedwet behandelt waarin soortgelijke regels staan. Op het moment dat dit wetsvoorstel als wet in werking treedt, zal dat een impact hebben op ons gehele dagelijkse leven. En zullen er veel voorbeelden zijn waarbij contracten door corona gaan knellen. Hoe daarmee om te gaan lees je hier in het kort.

Stel dat de overheid opnieuw bepaalt dat economische activiteiten worden verboden, voor bijvoorbeeld opnieuw horeca en kappers, dan betekent dit dat de hierbij betrokken contracten niet meer kunnen en mogen worden nagekomen. Met een (tijdelijke) onmogelijkheid tot nakoming tot gevolg. Het kan zijn dat een groot deel van de middenstand opnieuw beslist om de deuren wegens gezondheidsrisico van het personeel dicht te houden. Hier kan de transactie nog wel worden gesloten maar wordt dat uit noodzaak niet gedaan.

Stel dat je een van de gedupeerden bent? Kan je dan nakoming van de overeenkomst vorderen? Stel dat je een geboortefotograaf bent en je wordt niet toegelaten in het ziekenhuis in verband met de (nieuwe) wettelijke Covid-19 regels, is er sprake van een absolute onmogelijkheid van zowel de fotograaf als de opdrachtgever. Waardoor een nakomingsvordering niet aan de orde is. In andere contracten geeft Covid-19 een opzeggingsmogelijkheid in verband met een tekortkoming. Bijvoorbeeld het kosteloos beëindigen van je reis op grond van de ANVR voorwaarden. Heb je geboekt via een reisbureau en bij beëindiging een voucher aangeboden gekregen? Dit hoef je niet te accepteren: je kan je geld terug vragen.

Maar stel dat jouw situatie wat minder duidelijk is. Op grond van redelijkheid en billijkheid en geldende jurisprudentie van de Hoge Raad volgt dat partijen bij de uitvoering van de overeenkomst rekening moeten houden met elkaars gerechtvaardigde belangen. In het licht van de coronacrisis zou dit kunnen betekenen dat - als de getroffen (overheids-) maatregelen ervoor hebben gezorgd dat contractuele verbintenissen buitengewoon zwaar op een der partijen zijn gaan drukken - de wederpartij kan worden gedwongen om aan de onderhandelingstafel te gaan zitten. Doet hij dat niet, dan kan hij ofwel tot nakoming van dit redelijke voorstel worden gedwongen, of kan hij geen onverkorte nakoming van de oorspronkelijke contractuele verplichtingen vorderen. Uiteraard met inachtneming van de belangen van beide contractpartijen in het besef dat deze crisis niet ‘zomaar’ een economische crisis is die transacties raakt, maar een humanitaire crisis die in omvang en intensiteit zijn weerga niet kent. Veel om uit te (laten) zoeken als de Spoedwet straks wet wordt. Op een goede week!


Aloha,

mr. NaTalie Sylvette Bakker