De aankoop van de bunker bij het vliegveld is één van de projecten die in 2019 door STIFT werden gesteund.
De aankoop van de bunker bij het vliegveld is één van de projecten die in 2019 door STIFT werden gesteund. Foto:Ton Zegers

Steun STIFT voor dertien projecten op Texel

Toeristisch investeringsfonds STIFT heeft in 2019 413.450,- aan financiële toezeggingen gedaan aan dertien projecten op Texel om de toeristische kwaliteit te verhogen.

Dat blijkt uit het jaarverslag van het toeristisch investeringsfonds. Enkele opvallende projecten die in 2019 gesteund werden: het onderzoek van Kaap Skil om bij het museum een nieuw onderkomen te realiseren voor de vondsten uit het Palmhoutwrak waaronder de japon (€200.000,-); Boeren, Vissers en Buitenlui om het Hogeberggebied een impuls te geven (€58.700,-) en de aankoop van de bunker tegenover het vliegveld door de Stichting Luchtvaartmuseum Texel plus de realisatie van een bunkerroute (€50.000,-). De Texel Academy kreeg voor de tweede keer een bedrag van €65.000,-. Volgens STIFT is dat een typisch voorbeeld hoe met een lokaal initiatief van lokale ondernemers wordt gewerkt aan de toekomst op de langere termijn van een bedrijfstak op het eiland (de horeca) en daarmee een verbetering van de toeristische kwaliteit. Zeven aanvragen werden in 2019 afgewezen en één werd er ingetrokken.


Bestuursleden Mark Poldner, Marius Kikkert en Jan Frederici van STIFT omschrijven 2019 als een 'tussenjaar', omdat het bestaande contract van 2015-2018 met de gemeente in 2019 aanvankelijk voor slechts één jaar werd verlengd. Eind 2019 kwam het alsnog tot een nieuw contract met de gemeente dat loopt van 2020 tot en met 2023. Het systeem om van elke nacht toeristenbelasting €0,1544 voor STIFT beschikbaar te stellen werd losgelaten en vervangen door een vast bedrag van €480.000,- per jaar, ongeacht het aantal toeristische overnachtingen op Texel. Het bestuur zegt achteraf bekeken blij te zijn met dat besluit, omdat het wegvallen van de toeristische overnachtingen in het voorjaar daardoor geen invloed heeft op de gemeentelijke bijdrage aan het investeringsfonds.


Poldner, Kikkert en Frederici, sinds 2015 aan het roer bij STIFT, hebben laten weten dat zij als bestuursleden aanblijven tot en met 2023 en dat er dan een nieuw bestuur moet komen. "Dat is met voorwaarde dat de gemeenteraad tegen die tijd opnieuw instemt met voortzetting van het contract met STIFT." De drie beoordelen de aanvragen en denken graag al in een vroegtijdig stadium mee hoe er voor een project ook andere financiers gevonden kunnen worden. Het fonds dat in 2009 het levenslicht zag, heeft inmiddels 132 projecten op Texel van een financiële bijdrage voorzien. Op www.stiftexel.nl staat sinds kort een projectenkaart waarop per dorp te zien is hoeveel en welke projecten er zijn gesteund, hoeveel er geïnvesteerd is en waarom een project is gesteund.

STIFT is momenteel in verband met de coronacrisis in gesprek met TOP en de gemeente om te kijken op welke manier toeristische sectoren op het eiland gesteund kunnen worden om overeind te blijven. Momenteel gaat het met de hoeveelheid toeristen voor de wind, maar ook STIFT sluit niet uit dat in het najaar alsnog financiële klappen komen als gevolg van de crisis. Het is niet de bedoeling om ondernemers individueel te steunen, maar er wordt wel gekeken hoe de toeristische sector in het algemeen kan worden geholpen. "Bijvoorbeeld met de aanschaf van algemene voorzieningen." Het bestuur van STIFT besteedde volgens het jaarverslag in 2019 €12.185,- aan operationele kosten (onder meer secretariaatskosten en onderhoud van de site) en €6734,- aan overige kosten waarvan €5713,- voor de accountantskosten.