Sverre Eschweiler: "De coronacrisis heeft me meer structuur gebracht tussen werken, trainen en privé."
Sverre Eschweiler: "De coronacrisis heeft me meer structuur gebracht tussen werken, trainen en privé." Foto: Jeroen van Hattum

Het bleef niet alleen bij rustig fietsen

Geboren en getogen op Texel?

Nee oorspronkelijk geboren in Zaandam, maar al op jonge leeftijd veel op het eiland te vinden. Mijn ouders hadden een stacaravan hier op het eiland en daardoor waren we hier bijna wel elk weekend en alle vakanties te vinden. Op mijn 7de zijn we verhuisd naar Texel, wat inmiddels al een ruime 20 jaar is.


Wat voor werk doe je?

Ik werk binnen het gezellige team van Mantje Den Burg en sta daar op de outdoor afdeling. Daarnaast heb ik nog een eigen bedrijf Sport met Beleid, waar ik onder andere Obstakeltraining verzorg, personal training en ik ben bezig om meer met mijn zwemachtergrond te doen in de vorm van techniektrainingen. Ook ben ik sinds begin dit jaar raadscommissielid voor D66 op Texel.


Schoolslag kon ik niet, maar in andere slagen was ik goed

Je bent succesvol geweest met zwemmen, hoe is dat verlopen en wat doe je nu aan zwemmen?

Op jonge leeftijd kon ik eigenlijk absoluut niet zwemmen. Althans, ik kon geen schoolslag (nog steeds niet). Maar na het behalen van mijn zwemdiploma’s bleek dat ik wel de andere slagen goed kon. Na jaren in Calluna getraind te hebben, ging ik op mijn 15de dagelijks naar Den Helder om daar te trainen. Dit resulteerde uiteindelijk in Nederlandse titels en een plekje voor de Europese Jeugd Kampioenschappen. Na deze kampioenschappen heb ik nog twee jaar in de kernploeg getraind in Amsterdam. Na die twee jaar heb ik nog verder gezwommen in Groningen waar ik destijds studeerde. Na mijn studie ben ik eigenlijk helemaal gestopt. Ik begeleid nu Lieke Schuijl al een kleine drie jaar door middel van techniektrainingen.


Wat heb je met fietsen?

Het wielrennen is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Nadat ik gestopt was met zwemmen, zocht ik iets om op gewicht te blijven en tijdens het zwemmen gebruikte ik mijn wielrenfiets al om conditietrainingen te doen. Echter doordat ik redelijk competitief ben ingesteld bleef dit niet alleen bij rustig rondfietsen, maar veranderde dit al gauw in gestructureerd trainen. Zo ben ik in 2018 licentiewedstrijden in Nederland gaan rijden en sinds 2019 lid van HRTC DOK in Den Helder waar ik nu mijn wedstrijden ook voor fiets.


Vanwaar de keuze om politiek actief te worden?

Tijdens mijn studie Sport, Gezondheid en Management ben ik tijdens verschillende stages in aanraking gekomen met de politieke structuur. Tijdens deze stages ben ik me toen meer gaan verdiepen in de gedachtegang achter bepaalde beslissingen en merkte dat ik bij sommige het niet altijd eens was. Daarna heb ik heel lang getwijfeld om er iets mee te gaan doen en ben ik in september 2019 begonnen met inlezen en me meer verdiepen in de Texelse politiek. Dit heeft inmiddels geresulteerd dat ik sinds maart 2020 raadscommissielid ben voor D66.


Wat doe je zoal in je vrije tijd op Texel?

Ik heb nogal moeite met stilzitten. Dus in mijn vrije tijd ben ik vaak nog aan het sporten of bezig met mijn eigen bedrijf. Daarnaast lees ik best wel graag of wandel ik graag door bijvoorbeeld De Slufter.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

De mensen op het eiland zijn heel direct. In veel gevallen is dat wel heel fijn want je weet waar je aan toe bent, alleen het kan soms ook lastig zijn. Voor een beetje een terughoudend persoon kan het soms wat teveel zijn.


Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Waar ik zelf heel erg van kan genieten is de mooie natuur op het eiland. De diversiteit die hier te vinden is, blijft mooi


Wat zou er op Texel anders mogen?

Het aantrekkelijk maken om je hier te vestigen als een jonger iemand. Na mijn studie wilde ik graag terug naar het eiland komen, maar om weer bij mijn ouders in te trekken was voor beide partijen niet ideaal. Alleen het vinden van een betaalbare huurwoning is niet te doen. Hierdoor stoot je veel jongeren af die hier wel een toekomst op willen bouwen en die ook zeker nodig zijn op het eiland om alles draaiende te kunnen houden.


Wat verdient meer aandacht op Texel?

Als een veelgebruiker van de fietspaden op het eiland, schrik ik er soms van hoe slecht sommige plekken erbij liggen. Wanneer je er voor de zoveelste keer rijdt, weet je de gaten wel te vinden in het wegdek, maar ik zou niet willen weten hoe het voelt wanneer je er voor het eerst zou fietsen.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

In mijn beleving de ondernemers en dan voornamelijk mijn oudere broer Morten, met hoe er door hem aanpassingen zijn gedaan tijdens de coronacrisis om alles zo goed mogelijk weer op gang te krijgen en door nieuwe kansen te creëren in een heel onzekere tijd.


Hoe ga je met de coronacrisis om?

Aan het begin zijn we een tijdje dicht geweest bij Mantje en zat ik dus thuis. Mijn eigen bedrijf lag toen ook stil. De laatste maanden begint alles weer een beetje vorm te krijgen waardoor, met wat kleine aanpassingen, de dagelijkse gang van zaken weer op gang komt. De coronacrisis heeft me wel meer structuur gebracht tussen werken, trainen en privé.


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Als één van de grootste inkomstenbronnen van het eiland is dit altijd een lastige vraag. In het hoogseizoen is het soms wel heel druk op het eiland waardoor je licht beperkt wordt in de dagelijkse gang van zaken. Echter moet je hier gewoon een aanpassing op vinden voor jezelf om ook tijdens deze maanden alles voor elkaar te krijgen.


Wat doe je over vijf jaar?

Dat is lastig om te zeggen. Ik hoop voornamelijk dat mijn eigen bedrijf meer vorm heeft kunnen krijgen en dat ik binnen Mantje meer taken uitvoer. Wat er voor de rest allemaal daartussen op me pad komt, zie ik dan wel weer.


Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Ik zou graag als volgende Joost van Heerwaarden willen zien. Ik ken Joost al een aantal jaar via mijn broer en sinds kort ook als sporter bij één van mijn lessen. Daarnaast is Joost ook een jonge ondernemer op het eiland.