De maandag geopende testlocatie van de GGD bij De Bolder in Den Burg.
De maandag geopende testlocatie van de GGD bij De Bolder in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Meteen eerste testen bij Texelse coronatestlocatie bij De Bolder

Buiten op de Reijer Keijserstraat strepen op de weg om afstand tot elkaar te kunnen bewaren en binnen bij de ingang van De Bolder een medewerkster van Starlet die met een wattenstaafje keel- en neusslijm afneemt.

Het is in het kort de werkwijze van de nieuwe coronatestlocatie van de GGD die gisteren bij De Bolder in Den Burg in gebruik werd genomen. De testlocatie is zeven dagen per week gemiddeld één uur per dag geopend, zodat zowel Texelaars als toeristen zich bij (milde) klachten nu op het eiland zelf kunnen laten testen op de aanwezigheid van het coronavirus. Dan hoeft er daarvoor niet meer naar de overkant gereisd te worden.


Het testen gebeurt bewust aan het begin van de middag, zodat het afgenomen slijm in de loop van de middag naar de testlocatie in Alkmaar kan worden gebracht en vervolgens samen met het in Alkmaar afgenomen testmateriaal naar een laboratorium gaat. Bedoeling is dat binnen 48 uur de uitslag volgt. Bij mensen die positief testen op de aanwezigheid van het virus, start de GGD met het bron- en contactonderzoek om te achterhalen met wie een besmet persoon de afgelopen tijd in contact is geweest.

De testlocatie bij de Bolder kende maandag 14 personen die getest werden en voor vandaag (dinsdag) stonden er eveneens 14 mensen ingeschreven. Het aanmelden voor een test verloopt via het centrale telefoonnummer 0800-1202 dat dagelijks van 8:00 tot 20:00 uur bereikbaar is. Volgens de GGD wordt aan de telefoon eerst uitgevraagd of iemand (milde) klachten heeft voordat er een plek in de testlocatie wordt toegewezen. De GGD verstaat onder milde klachten verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en/of (licht) hoesten, plotseling verlies van geur en smaak, kortademigheid, benauwdheid of koorts boven de 38 graden.


Of toeristen die positief testen straks - net als op Terschelling en Vlieland - met apart vervoer van het eiland gaan, kon de GGD gisteren desgevraagd nog niet zeggen. Bedoeling is dat iedereen die getest is, thuis of in het vakantieverblijf blijft totdat de uitslag bekend is. Individuele testresultaten worden niet aan de gemeente doorgegeven, de GGD neemt wel contact op met de gemeente als er een besmettingshaard wordt waargenomen. Dan gaat het om minimaal een stuk of zes besmettingen op één plek of meerdere besmettingen die aan elkaar gerelateerd zijn.