Vandaag is er een demonstratie van toepassing van drones bij de strandbewaking.
Vandaag is er een demonstratie van toepassing van drones bij de strandbewaking.

Kan inzet drones strandbewaking drenkelingen voorkomen?

Kunnen door het gebruik van drones bij strandbewaking ernstige incidenten met drenkelingen mogelijk worden voorkomen? Een demonstratie die vandaag op Texel wordt gehouden, geeft mogelijk antwoord op deze vraag.


John Spee van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord: "Strandwachten kunnen met behulp van drones die zijn uitgerust met een gewone en warmtebeeldcamera sneller en over een groter gebied signaleren wanneer zwemmers in een gevaarlijke situatie (dreigen te) komen en hen via een microfoon waarschuwen, of een zelfopblaasbaar reddingvest droppen waardoor de overlevingskansen van de drenkeling worden vergroot tot de reddingsdiensten arriveren.


Ook in andere situaties kunnen drones een belangrijke aanvulling zijn op de mogelijkheden van de hulpverleningsdiensten. Hoewel de technische ontwikkelingen en toepassingsmogelijkheden van dronesystemen internationaal een hoge vlucht nemen en de Europese wet- en regelgeving binnenkort wordt aangepast, is de maatschappelijke discussie hierover nog nauwelijks op gang gekomen, omdat veel mensen zich hier niet van bewust zijn."

Reden voor Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord/Maritime Drone Initiative Noord-Holland (MDI) en DroneQ Aerial Services om in samenwerking met Gemeente Texel en Texel International Airport vandaag de Texel Drone Experience te houden. Demonstraties tonen waartoe dronesystemen in staat zijn.


Het doel van de dag is de maatschappelijke discussie te voeren met de hulpdiensten, maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven en bewoners van Texel hoe de toepassing van drones in de gemeenschap van Texel een rol zou kunnen spelen. Deze discussie wordt begeleid door Marc Sandelowsky (directeur van dronetest- en -innovatiecentrum Space53).