Het college wil meewerken aan uitbreidingsplannen van de Lidl in De Koog.
Het college wil meewerken aan uitbreidingsplannen van de Lidl in De Koog. Foto: Gerard Timmerman

Uitbreidingwens Lidl De Koog valt in goede aarde bij het college

De gemeente werkt in principe mee aan de uitbreiding van supermarkt Lidl in De Koog. De uitbreiding betreft een uitbouw van circa 285 m² naast het bedrijf op gemeentegrond, op de begane grond met daarboven een dakopbouw voor nevenruimtes (kantine, toilet).


De huidige winkel heeft een verkoopoppervlakte van circa 790 m² verkoop vloeroppervlak (VVO) en 1200 m² bruto vloeroppervlak (BVO). Om een toekomstbestendige winkel te kunnen exploiteren is een verkoopoppervlakte van circa 1200 m² VVO en 2000 m² BVO volgens “van uiterst belang”, meldt het college. Deze schaalsprong is in lijn van uitbreidingswensen van de andere supermarkten op het eiland. Van de verderop gelegen Jumbo kwam vorig jaar een verzoek om uitbreiding voorbij.


Met de geplande uitbreiding van de Lidl kan een verkoopoppervlakte van circa 1025 m² VVO en 1515 m² BVO gerealiseerd worden.

Op grond van bestemmingsplan De Koog is de grond waarop de uitbreiding zal plaatsvinden bestemd als verkeer- en verblijfsgebied. Het plan is daarmee in strijd. De uitbreiding komt op gemeentegrond. Sinds 2018 zijn de gemeente en de Lidl in gesprek over verplaatsing/uitbreiding van de supermarkt. Vanuit de Retailvisie gaat de voorkeur van de gemeente uit naar het uitbreiden van de Lidl op de huidige locatie. Voor De Koog is het volgens b en w wenselijk deze publiektrekker op deze locatie te houden.


Het college verleent daarom “in principe” medewerking aan het verzoek van Lidl, onder voorwaarden dat Lidl de benodigde gronden voor de uitbreiding conform taxatierapport overneemt en dat Lidl de kosten van herinrichting draagt, inclusief de aanleg van twaalf extra parkeerplaatsen.


De Lidl in De Koog opende op 16 maart 2005. Ondernemers uit de badplaats hadden met spanning uitgekeken naar de opening. "Het wordt een echte trekker voor het dorp."