Parkeren op Willemsoord in Den Helder.
Parkeren op Willemsoord in Den Helder. Foto: Aangeleverd

Kritiek op parkeren voor Texel op Willemsoord

Binnen de Helderse politiek klonk de afgelopen dagen kritiek over Texelgangers die de auto op de parkeerterreinen bij Willemsoord neerzetten en vervolgens doorreizen naar Texel.

De wrevel zit - blijkens vragen aan het college van de Stadspartij en Behoorlijk Bestuur in Den Helder - onder meer in een mededeling op de website van TESO dat er op tien minuten lopen van de boot gratis kan worden geparkeerd bij Willemsoord als het parkeerterrein nabij de veerhaven in Den Helder vol staat. Het parkeerterrein van Willemsoord is openbaar, met uitzondering van een aantal plaatsen die specifiek voor de jachthaven bij Willemsoord zijn. Op de site www.centrumparkeren.nl wordt eveneens naar Willemsoord verwezen als alternatief voor het geval het parkeerterrein bij de veerhaven vol is. Er mag op Willemsoord 24 uur per dag geparkeerd worden.


De Stadspartij heeft het Helderse college gevraagd of het bereid is per direct een blauwe zone in te stellen op en rond Willemsoord. De partij vraagt het Helderse college eveneens of het bereid is "haar ongenoegen kenbaar te maken bij onze 'goede buur' Texel over dit egocentrische over de schutting kieperende gedrag." In een blauwe zone mag alleen met ontheffing worden geparkeerd; de Helderse binnenstad kent drie van die zones om langparkeren bij winkelcentra te voorkomen. Volgens de Stadspartij hebben meerdere partijen het 'gratis parkeren voor Texelgangers op Willemsoord' aangekaart, maar blijven daadwerkelijke maatregelen uit waardoor Texel "de lachende derde is".


De partij Behoorlijk Bestuur stelt in haar vragen aan het Helderse college niet zozeer specifiek de parkerende Texelgangers aan, maar kaart wel aan dat "op de website van de TESO en centrumparkeren.nl nog steeds staat vermeld dat bezoekers aan Texel op Willemsoord gratis kunnen parkeren" en dat er door het toenemende toerisme naar Texel bijna geen parkeerplaats meer beschikbaar is. De partij vindt dat er een ander systeem moet komen.


D66 in Den Helder stelde begin 2019 al eens vragen aan het Helderse college over het parkeren op Willemsoord. Toen werd aangekaart dat Texelse ondernemingen Willemsoord als parkeerterrein gebruikten en bezoekers van Texel met bussen naar de boot en verder naar het eiland vervoerden. Volgens D66 stond Willemsoord daardoor regelmatig vol met auto's en bussen, en waren "de lusten voor Texel" en "de parkeerlasten voor Den Helder."

Volgens TESO staat het parkeerterrein nabij de veerhaven in Den Helder regelmatig vol, zeker nu in de zomer met het mooie weer en de toename van het aantal dagjesmensen dat elders in de Noordkop verblijft omdat er op Texel geen accommodatie meer beschikbaar was. Reizigers wordt daarom als service voorafgaand aan de reis naar Texel gewezen op de openbare parkeermogelijkheden in de directe omgeving van de Helderse veerhaven. "Als openbaarvervoersorganisatie dient TESO de bereikbaarheid voor de gemeente Texel voor een ieder zo goed mogelijk te organiseren. Deze verbinding maakt onderdeel uit van de vitale infrastructuur van Nederland. Voor andere aansluitende infrastructuur zijn andere partijen verantwoordelijk." De veerdienst denkt in overleg met gemeenten Den Helder en Texel mee over oplossingen voor het parkeren in Den Helder. Zo wordt onder meer bekeken of het mogelijk is een parkeergarage op de veerhaven te realiseren, een plan dat er al een paar jaar is. Daarnaast stimuleert de veerdienst reizigers om met het openbaar vervoer te komen. "Daarbij moet wel opgemerkt worden dat er momenteel als gevolg van het coronavirus minder mensen met de trein reizen en in plaats daarvan met de auto komen."