Uitstel verhuizing naar zorgcentra

De verhuizing van bewoners van de Gollards naar de nieuwe Schuttehof en Schuttehoek op het 'Landje van Pelgrim' in Den Burg is uitgesteld tot begin 2021.

Het uitstel komt voort uit problemen rond het energiesysteem voor de nieuwe woonzorgcentra die aan de rand van de Pontweg zijn gebouwd. De nieuwe gebouwen, eigendom van woningstichting Woontij, worden geheel energieneutraal en de voorzieningen daarvoor (waaronder een warmtepomp) zijn in handen van energiemaatschappij ZON.


Volgens directeur Jan van Andel van Woontij had het juridisch de nodige voeten in de aarde om de contracten tussen Woontij en ZON voor de energievoorziening rond te krijgen waardoor er vertraging ontstond. Daarnaast vergde het op de werkvloer de nodige afstemming tussen de bouwers wie waar voor verantwoordelijk was bij de bouw van de zorgcentra en de energieinstallatie. Het zogeheten 'droogstoken' van de nieuwbouw met het nieuwe energiesysteem verliep niet geheel soepel. "Daarbij ontstond schade waardoor er ook vertraging is opgelopen." De energievoorziening van de Schuttehof en de Schuttehoek is bewust in handen van een andere partij dan Woontij, omdat woningstichtingen wettelijk geen eigen energiecentrales in eigendom mogen hebben.


De oplevering van de Schuttehof (32 woningen voor beschermd wonen) en de Schuttehoek (27 woningen voor grotendeels zelfstandig wonen) was aanvankelijk medio dit jaar gepland. De verwachting is dat aannemer Tuin uit Den Helder de nieuwbouw nu in oktober kan opleveren. Daarna kan Omring aan de slag om de nieuwe gebouwen verder in te richten voor gebruik. De zorgorganisatie heeft er volgens Katrijn van der Vlerk voor gekozen om begin 2021 te starten met de verhuizingen, zodat dat na allemaal na de feestdagen in december gebeurt.


Bedoeling is dat een aantal bewoners definitief naar de nieuwbouw zal verhuizen. Een aantal mensen zal er tijdelijk verblijven en op een gegeven moment terugkeren naar de Gollards als de renovatie van dat gebouw klaar is. De renovatie van het bestaande zorgcentrum aan De Zes is als gevolg van de vertragingen met de energievoorziening eveneens uitgesteld. De komende tijd worden ter voorbereiding op de renovatie al wel voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd bij de Gollards.


Woontij is in gesprek met Hodes in Twente voor de plaatsing van 16 circulaire wooneenheden nabij de nieuwbouw op het Landje van Pelgrim voor medewerkers in de zorg. Dan gaat het om woonunits die min of meer vergelijkbaar zijn met de wooneenheden van de Texel Academy achter het gemeentehuis. Bedoeling is woonplek te kunnen bieden aan mensen in de zorg waar de komende jaren op Texel veel behoefte aan is.