Verkoop Orchismient 20 aan Wuis overwachte wending conflict

Het geschil omtrent de omgevingsvergunning voor de herbouw van Orchismient 20 heeft een verrassende wending genomen. Eigenaar Robbert de Jong heeft de tweede woning verkocht aan Harry Wuis.


Aanleiding vormde de publicatie vrijdag over de kwestie. Omwonenden vechten de omgevingsvergunning aan die de gemeente heeft verleend. Op grond daarvan mag er een huis worden gebouwd met zeven slaapkamers met eigen sanitair en ook in de kelder komt sanitair. Ze vrezen dat het aan groepen zal worden verhuurd, wat overigens door De Jong en zijn raadsman wordt tegengesproken.

De Jong kreeg vooraf inzage in het stuk en reageerde ook. Daarna zocht hij contact met Harry Wuis. Wuis is zelf geen bezwaarmaker, maar sprak wel namens een aantal. “De Jong gaf mij de gelegenheid om Orchismient 20 in zijn huidige staat te kopen, dan lost hij daarmee voor de buurt misschien veel op.” Nadat ze het eens waren geworden over de prijs, was de koop (onder voorbehoud) snel beklonken.

Wuis zegt de woning niet te gaan herbouwen, maar te laten zoals hij nu is. Hij maakt dus geen gebruik van de omgevingsvergunning. Desondanks gaat de rechtszaak vandaag wat hem betreft gewoon door. “Met het oog op de toekomst omtrent tweede woningen is het belangrijk om te weten hoe de bestuursrechter zich hierover gaat uitspreken.” In het stuk stond dat 247 tweede woningen niet in de beddentellingen worden meegenomen, dit op basis van het antwoord van de gemeente. De interpretatie van dit antwoord bleek achteraf onjuist, ze staan voor 1305 bedden in de normtelling.