TESO zet extra boten in voor toeristen

TESO heeft de afgelopen dagen meerdere keren na de laatste boot nog een extra boot moeten inzetten om alle huiswaarts kerende toeristen over te zetten.

Zondagavond voer er een extra boot om circa 190 auto’s die niet meer meekonden met de boot van 21:00 uur alsnog naar Den Helder te brengen. Vrijdagavond voer er een extra boot voor negen voertuigen en donderdagavond werd er eveneens een extra boot ingezet. De reserveboot was die dag ook al een paar keer extra op en neer geweest. Het was al de tweede donderdagavond dat er veel toeristen tegelijk huiswaarts keerden.

Volgens een woordvoerder van TESO wordt nader bekeken wat de oorzaak is van de toegenomen drukte. Vermoed wordt dat het mogelijk met het warme weer te maken heeft dat mensen liever ‘s avonds dan overdag huiswaarts keren. Daarnaast zijn er momenteel ook veel dagjesmensen op het eiland. “We krijgen signalen dat er de nodige gasten zijn die elders in de Noordkop staan omdat ze niet meer op Texel terecht konden en daardoor nu dagtochten naar het eiland maken.” Donderdag was het het name bij de boot van 20:00 uur druk.

De drukte bij de laatste boot van 21:00 uur leidde er donderdagavond toe dat diverse automobilisten de rij op de Pontweg verlieten en via het fietspad of het andere weggedeelte van de Pontweg begonnen te rijden, omdat ze vreesden de laatste boot te missen. Dat leidde tot wrevel bij andere wachtenden die wel in de rij bleven staan. De politie kwam erbij om de boel in goede banen te leiden. Donderdagavond was het noodopstelterrein niet in gebruik, de avonden daarna wel.

TESO hanteert al jaren het beleid dat het iedereen overzet die op tijd aanwezig is bij de laatste boot. Dat betekent dat er een extra boot vaart als niet meer alle auto’s – die op tijd aanwezig waren – met de laatste boot meekunnen.