Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Vervolg project

Kringlooplandbouw


Het project “kringlooplandbouw Texel” dat in 2019 van start is gegaan krijgt een vervolg. De provincie Noord-Holland heeft budget vrijgemaakt om verschillende kringloop experimenten in de praktijk te kunnen gaan brengen.


Bij het project Kringlooplandbouw Texel wordt gekeken naar de mineralenbalans op het eiland (focus op stikstof en fosfor) en hoe de boeren hierop scoren. Het doel was om te onderzoeken hoe boeren de kringlopen beter kunnen sluiten en hiermee de behoefte aan invoer van extra mineralen in de bodem kunnen verminderen. Met als uitgangspunt meerwaarde te creëren voor de Texelse boeren.

Door corona heeft dit project even stil gelegen, maar inmiddels is het weer in gang gezet. Gedurende het afgelopen jaar is wel het nodige gebeurd. “Zo hebben we samen een studiegroep opgezet, bijeenkomsten georganiseerd en concrete eerste stappen gezet richting het verdere sluiten van de kringlopen. De boeren bleken al best goed te scoren, maar het kan natuurlijk altijd nog beter. De handvaten en het enthousiasme voor het verder uitbreiden van deze samenwerking zijn in elk geval volop aanwezig en we zien ernaar uit samen de volgende stappen te nemen.

Mede dankzij de goedkeuring van de provincie voor voortzetting van het project kunnen verschillende kringloop experimenten in de praktijk worden gebracht. Bedoeling is ook om boeren individueel te gaan ondersteunen bij de uitdagingen die zich op hun bedrijf voordoen. Dit via experts vanuit het netwerk.

Vorig jaar heeft de studiegroep vier hoofdonderwerpen geformuleerd voor de verschillende experimenten. Meer melk uit eigen gras; Van organische reststroom tot bodemverbeteraar; Nieuwe teelten om voerimport te verminderen; Korte ketens met toegevoegde waarde.

Experimenten met bijvoorbeeld verschillende gewassen of bemestingsvormen spelen een belangrijke rol bij de optimalisatie van de bedrijfsvoering. Welk gewas of mestsoort past het best binnen een specifiek bedrijfssysteem? De mensen achter het project willen vanuit de landbouw ook graag andere ideeën horen. Via nieuwsbrieven houdt men betrokkenen op de hoogte en er is een informatief filmpje over Kringlooplandbouw Texel te zien via YouTube.

Afbeelding
Afbeelding