Fragment van de verdwenen gedenksteen op de vuurtoren. De Haagse Bunker Ploeg vond hem terug in een bunker. Foto's Haagse Bunker Ploeg
Fragment van de verdwenen gedenksteen op de vuurtoren. De Haagse Bunker Ploeg vond hem terug in een bunker. Foto's Haagse Bunker Ploeg Foto's: Haagse Bunker Ploeg

Gedenksteen duikt op in bunker

Een gedenkplaat van de vuurtoren die bij het herstel van de vuurtoren kort na de Tweede Wereldoorlog zoekraakte kwam vorige week tevoorschijn bij de opening van een bunker door de Haagse Bunker Ploeg. Maar inmiddels is de gedenkplaat weer verdwenen.

De vuurtoren, gebouwd op initiatief van de Texelse notaris Johannes Ludovicus Kikkert, werd voltooid in 1864. Op 1 november van dat jaar mocht Kikkert het licht ontsteken. Boven de ingang zat een gedenksteen uit 1863-1865 gemonteerd.

Aan het eind van de Tweede Wereld Oorlog braken er gevechten uit tussen de Duitsers en de Georgiërs (de Russenoorlog). De vuurtoren waarin Georgiërs zich hadden verschanst werd daarbij zwaar beschadigd. Na de oorlog werd volgens een krantenbericht destijds “naarstig” naar de plaquette gezocht, maar de gedenksteen was toen nergens meer te vinden.

Bij een negen maanden durende restauratie van de vuurtoren die in 1971 werd voltooid, werd besloten de gedenksteen zo getrouw mogelijk na te laten maken. Dit aan de hand van foto’s en historische gegevens, afkomstig van J.A. van der Vlis, onder meer schrijver van ’t Lant van Texsel. Het was de firma Duyvelshof uit Den Helder die een kopie vervaardigde. Mevrouw D. Postma-Sinnema mocht de steen bij de oplevering onthullen. De tekst op de steen luidt: “Onder de regering van Willem III, Koning der Nederlanden, enz, enz.”

Bij de vuurtoren liggen nog bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. (WN 15HL, van het zogeheten Kuvertype 451B. De Haagse Bunker Ploeg heeft deze bunker enkele weken geleden geopend. Daarbij kwam de originele gedenksteen weer tevoorschijn. “In de bunker ontdekten wij een unieke vondst namelijk een gedenksteen uit 1863-1865 die op de ingang van de vuurtoren zat gemonteerd. Direct na thuiskomst hebben we onderzoek gedaan op internet en ons vermoeden werd bevestigd, weliswaar een zeer unieke vondst."

"We hebben de volgende dag direct melding gemaakt bij de gemeente Texel en de mensen van de vuurtoren. Afgesproken werd dat er vergunningen aangevraagd zouden worden zodat we gezamenlijk de bunker konden openstellen en de gedenksteen eruit konden halen, helaas is dit buiten ons omgegaan en hebben ze op eigen initiatief de bunker geopend”, meldt de bunkerploeg op Facebook.

Wat er nu precies met de gedenksteen is gebeurd, blijft vooralsnog onduidelijk. De gemeente komt later met een reactie.

Gedenksteen na vondst meteen weer verdwenen
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding