Het strandhuisje dat van het weekend bij Ceres stond.
Het strandhuisje dat van het weekend bij Ceres stond. Foto: Jeroen van Hattum

Spontaan strandhuisje bij strandje Ceres is van zeer korte duur

Ze balen ervan in Oudeschild. Vrijdagavond hadden ze met een aantal inwoners een strandhuisje neergezet op het toegankelijke deel van het nieuwe strand bij Ceres en in de nacht van zaterdag op zondag brandde het al finaal af.

Alleen nog wat verbrande restanten waren er zondagochtend te zien op de plek waar zaterdagavond nog een gezellig feestje was gehouden. Het strandhuisje was volgens betrokkenen geen protest tegen alle ontwikkelingen rond Ceres, het was ook zeker geen provocatie naar anderen toe, maar gewoon een actie van een paar inwoners van het dorp die het wel zagen zitten om een keer een strandhuisje langs de Waddenzee te hebben.


"Bedoeling was om het strandhuisje zondag alweer weg te halen", laten Willem Anton Schagen en Jan Zijm desgevraagd weten. "We vonden dat we als Oudeschild wel eens een strandhuisje mochten hebben bij Ceres Beach." Het betekende dat er zaterdagavond een feestje was waarbij volgens goed gebruik onder meer vis werd gebakken. Er was een terras bij het huisje gemaakt met een picknicktafel en een aantal tuinstoelen en aan de andere kant was met pallets een vlonderpad naar het strandhuisje aangelegd. Het huisje kreeg de naam "‘Strand Huusie van de Ouwe Skiller Inboorlingen", verwijzend naar een ingezonden brief van Kees Bruin die meldde dat het hoogheemraadschap even buiten de 'inboorlingen van Oudeschild' had gerekend. De laatste bezoekers gingen in de nacht van zaterdag op zondag rond een uur of twee weg en toen werd volgens Willem Anton nog een keer extra goed gecontroleerd of de spullen van het visbakken uit waren. De volgende ochtend meldde een voorbijganger dat alles was afgebrand. Alles wat er om het huisje lag, was in het huisje gestopt en mee opgegaan in de brand. Willem Anton: "Degene die het gedaan heeft, heeft veel geluk gehad want er stonden twee gasflessen bij het huisje." Die ontploften niet, maar de blaren stonden erop. "Onze gedachte was wel dat een volwassene die bij zijn volle verstand is, dit niet doet."


Een aantal bewoners van Oudeschild was zondagochtend in de weer om de restanten meteen op te ruimen. Dat het heet moet zijn geweest tijdens de brand, was te merken aan één van de kruiwagens waarmee de troep werd afgevoerd; die begon ter plekke te smelten. "Alles is bij de ijzerboer en De Hamster en je ziet er ter plekke niets meer van dat er een strandhuisje is geweest."