Wouter Bakker: "Met mijn vader zat ik urenlang voor de televisie om te kijken naar het wegwielrennen."
Wouter Bakker: "Met mijn vader zat ik urenlang voor de televisie om te kijken naar het wegwielrennen." Foto: Jeroen van Hattum

Wielrennen al jaren mijn grote passie

Hoe ben je op Texel terecht gekomen?

Ik ben hierheen verhuisd voor de liefde! Dat klinkt wellicht een beetje cliché, maar is daarom niet minder waar! Oorspronkelijk kom ik uit Friesland, in 2018 ben ik naar Texel verhuisd om te gaan samenwonen met mijn vriendin Desirée. Tijdens een vorige studie, aan de NHL in Leeuwarden, hebben wij elkaar ontmoet. Na twee jaar in een klein appartement in het centrum van Den Burg te hebben gewoond, hebben wij nu een eigen huis in De Koog.



Wat voor werk doe je?

Ik werk sinds een tijdje bij Van der Linde Fietsen en dat bevalt mij onwijs goed. Fietsen is mijn grote hobby. Ik sta in de winkel in Den Burg, waar het werk ook heel afwisselend is. Van fietsen verhuren, het onderhoud tot mensen adviseren bij een aankoop van een nieuwe fiets. En dat alles met een gezellig team, dus de werkdagen vliegen voorbij!

Aandacht voor natuur en lokale historie van Texel in de klas



Wat doe je in het Texelse basisonderwijs?

Naast mijn werk volg ik een studie tot leerkracht basisonderwijs in Alkmaar. Hiervoor moet ik vooral veel praktijkervaring opdoen, zodoende heb ik al op verschillende Texelse basisscholen voor de klas gestaan. Een deel van de basisschoolkinderen in Den Burg en Oosterend zullen mij dan ook kennen als ‘meester Wouter’ ;-) Na stage te hebben gelopen op de Thijsseschool, De Fontein en De Vliekotter, ga ik aanstaand schooljaar naar Den Helder om daar ervaring op te doen. Als alles volgens plan gaat, ben ik volgend jaar rond deze tijd afgestudeerd en heb ik mijn bevoegdheid om zelfstandig voor de klas te mogen staan.



Wat heb je met fietsen?

Wielrennen is al jaren een enorme passie van mij, daar ben ik erfelijk mee belast door mijn vader, die zelf ook een fanatiek wielrenner was. Helaas kreeg hij op jonge leeftijd reuma en hebben wij nooit samen kunnen fietsen. Wel zaten wij uren voor de televisie om te kijken naar het wegwielrennen. Rond mijn twaalfde kreeg ik een oude racefiets en na een paar jaar sparen kon ik er zelf eentje kopen. Sindsdien is het eigenlijk alleen maar meer uit de hand gelopen... Van fietsen door de Franse Alpen tot aan bikepacking avonturen door Nederland en België en inmiddels rij ik ook wedstrijden. Nou ja, corona dacht dat anders over en heeft een streep gezet door de wedstrijdkalender van 2020. Maar, volgend jaar moet dat wel weer goed komen.



Wat doe je zoal in je vrije tijd op Texel?

Naast fietsen, ben ik in mijn vrije tijd vaak bezig met broodbakken. Sinds een jaar bak ik namelijk zelf zuurdesembrood, voor onszelf en soms voor vrienden en familie. Daarnaast zijn wij net verhuisd naar De Koog en zijn er meer dan genoeg klusprojecten om op te pakken.



Hoe ervaar je de mensen op Texel?

De Texelaars zijn lekker nuchter en veel opener dan in Friesland. Ik voelde mij hier snel welkom.



Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

De natuur en historie van Texel zijn prachtig en uniek. In mijn lessen voor de klas wil ik dit de kinderen ook graag meegeven. Ik vind dat er aandacht voor de natuur en lokale historie moet blijven.



Wat zou er op Texel anders mogen?

Tja, het is al veelvuldig genoemd; huisvesting voor jongeren en starters. Wij hebben in dat kader een geluk bij een ongeluk gehad toen kortgeleden het huis van mijn overleden schoonvader leegkwam. Anders hadden wij als ‘starters’ echt geen huis kunnen kopen en huren is ook een ramp. Daarom hadden wij ook eigenlijk het plan om na mijn afstuderen te verhuizen naar de overkant. Gelukkig kunnen wij onze toekomst nu dus wel op Texel voortzetten!



Wat verdient meer aandacht op Texel?

Eigenlijk wat ik bij de vorige vraag al heb genoemd, het woonprobleem.



Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Gemixt, tijdens de piek van het hoogseizoen schuurt het leefcomfort af en toe met het toerisme. Dan merk je gewoon dat bijvoorbeeld de infrastructuur daar niet altijd op berekend is. Ik kijk wel weer uit naar het naseizoen, dan is het overal zo lekker rustig. Anderzijds, toerisme is onlosmakelijk verbonden met Texel en haar inwoners. Het toerisme zorgt voor veel Texelaars voor vaste werkgelegenheid.



Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Al mijn collega’s in het onderwijs! Tijdens de coronacrisis was het verzorgen van onderwijs voor de leerlingen niet makkelijk. Toen de scholen weer open mochten, moesten alle zeilen worden bijgezet om het jaar zo goed mogelijk te kunnen afronden. Ik hoop dat iedereen aan het genieten is van zijn of haar welverdiende vakantie.



Hoe ga je zelf met de coronacrisis om?

Helaas heb ik studievertraging opgelopen, doordat ik tentamens en opdrachten afgelopen half jaar niet heb kunnen maken. Voor de zomervakantie heb ik lessen vanuit huis voorbereid. Met mijn werk merk ik er, buiten de maatregelen om, weinig van. Dat is fijn, want na een periode van thuiszitten voelt het ook goed om weer lekker aan de bak te zijn.



Wat doe je over vijf jaar?

Dan sta ik een paar dagen in de week voor de klas, heb ik meer tijd voor racefietsen en broodbakken en hebben we inmiddels veel verbouwd in ons huis en is er wie weet een gezinnetje.



Wie zou je graag in een volgende Eiland Van...willen zien?

Goede vriend, fietsmaat en oud-buurman Sverre Eschweiler. Hij heeft een ijzersterk doorzettingsvermogen en ik ben benieuwd naar zijn antwoorden op deze vragen.