Meriam Poulissen en Hans Voorn (rechts) met kinderen en kleinkinderen bij Hotel Boschrand.
Meriam Poulissen en Hans Voorn (rechts) met kinderen en kleinkinderen bij Hotel Boschrand. Foto: Jeroen van Hattum

"Heerlijk om telkens weer op Texel te zijn"

"Ik word altijd blij als ik weer op Texel ben", vertelt Meriam Poulissen uit Leusden. Als kind van 1,5 jaar oud was ze in 1950 voor het eerst op het eiland, de afgelopen dagen was ze voor het 70ste jaar als gast op Texel.

Het jubileum werd gevierd met twee zonen en acht kleinkinderen (13 tot 19 jaar oud) die eveneens een aantal dagen op het eiland waren en zaterdag een speurtocht aflegden langs diverse plekken op Texel waar de familie Poulissen de afgelopen zeven decennia verbleef.


Boerderij Landleven van de familie Van der Werf aan het Mienterglop was in het begin jarenlang de vaste stek van de familie Poulissen. "We sliepen op de hooizolder van de kampeerschuur. De meisjes aan de ene kant, de jongens aan de andere kant, zo ging dat nog in die tijd." Op een oude zwartwit foto uit 1950 is te zien hoe ze als klein meisje tussen haar ouders loopt die beiden nog gebreide badkleding aan hebben.


In de loop der jaren gingen aangetrouwde families mee naar Texel, evenals vriendjes en vriendinnetjes. Bij de familie Poulissen was daar altijd wel ruimte voor als ze naar Texel gingen. "De koffers en de fietsen werden meestal vooruit gestuurd en dan gingen wij er met de trein achteraan. We konden gratis reizen omdat mijn vader machinist was. Dan was het onderweg een paar keer overstappen en in Oudeschild stond er een boer met een wagen voor ons klaar om ons naar het Mienterglop te brengen."


De familie werd in 1975 - toen ze voor het 25ste jaar op Texel waren - uitgebreid in het zonnetje gezet door de familie Van der Werf, dat was vlak voordat de heer Poulissen overleed waardoor hij het zilveren jubileum destijds nog net kon meemaken.

Meriam Poulissen en haar man Hans Voorn, sinds 1966 een trouw bezoeker van het eiland, verblijven de laatste twintig jaar afwisselend in Hotel Boschrand en Landgoed Hotel Tatenhove aan de Bosrandweg. Daarvoor zaten ze onder meer in Opduin en Greenside en verbleven ze aantal jaar bij de Turkse Tent, nadat in de jaren afscheid was genomen van boerderij Landleven.


"Bij Turkse tent kampeerden we met de kinderen. Dan gingen we er op de fiets naar toe." De bezoeken aan het eiland zijn nog steeds naar volle tevredenheid. "Het is altijd heerlijk om hier te zijn. We maken graag wandelingen door de duinen en het strand tussen paal 17 en paal 21 is altijd mooi om te wandelen."


Hans Voorn: "De luchten boven Texel blijven altijd iets bijzonders hebben, we slapen hier als roosjes en we eten altijd als beren als we op Texel zijn." Hij heeft er tevens een gewoonte van gemaakt om tijdens wandelingen een tas mee te nemen en onderweg de rommel die hij tegen komt op te ruimen. Meriam Poulisse: "Dat doet hij aan de overkant ook als we gaan wandelen."


De twee hadden jarenlang een huisje in Spanje waar ze eveneens geregeld heen gingen voor vakantie (een zus van haar woont in Spanje), maar dat werd een paar jaar geleden verkocht.


De broer en zussen van Meriam Poulissen - die in het gezin Poulissen een nakomertje was en twintig jaar scheelde met haar broer - bleven door de jaren heen eveneens trouwe gasten tot het niet meer ging. "Drie jaar geleden zijn we voor het laatst met zijn allen op het eiland geweest. Het is gewoon heerlijk om hier telkens te kunnen zijn."