Schapenhouderij in Financieel

Dagblad: Schapengeld snel geteld

“Hoe schapeneiland Texel zijn lammetjes verliest”, is de kop boven een groot artikel in Financieel Dagblad over de problemen in de schapenhouderij.


Texel dreigt zijn status als “schapeneiland” te verliezen”, citeert FD wethouder Hennie Huisman. Getalsmatig klopt dat zeker. In 1908 waren er op Texel 40.000 schapen, in 2005 17.000 en volgens FD nu zo´n 12.000. De marges zijn in de loop der jaren alleen maar gedaald. Dalende vleesprijzen en de wol waarvan de landelijke prijs op slechts vijf cent per kilo ligt. De Texelse dekbeddenproducent betaalt weliswaar 80 cent voor de 2,5 kg wol per schaap. Maar de opbrengst van €2,- schaap weegt niet op tegen het scheerloon van €4,50 per schaap. De Texelaars moeten concurreren met megaboerderijen, vooral in Nieuw Zeeland en het voormalige Oostblok. De grondprijzen die zijn gestegen van €25.000,- tot wel €70.000,- per hectare doen er ook geen goed aan, evenals de mineralen regelgeving en beheerscontracten. Veel jonge boeren vinden de schapenhouderij te arbeidsintensief.

Lichtpuntje is dat de dalende trend in de prijs van de lammeren is onderbroken. Deed een lam vorig jaar nog €135,-, de lammeren die bij Carlo Veeger weggaan voor het offerfeest doen nu €150,-. Mede te danken aan de website www.koopeenkoe.nl, waar consumenten buiten de handel om vlees kunnen selecteren en bestellen. Sinds een jaar behoort ook lamsvlees tot het assortiment. De samenwerking is het eerste tastbare resultaat van de vorig jaar opgerichte vereniging Schapeneiland Texel.

Andere initiatieven zijn het benaderen van restaurants om vaker Texels lamsvlees op de kaart te zetten. Er moet een opleiding komen om koks te leren hoe zij het beste lamsvlees kunnen bereiden. Ook bestaan plannen om lamsvlees onder het merk “I love Texel” landelijk te promoten. Gezien de benodigde specialistische kennis en de kosten die daarvan, is dat nog een flinke hobbel gezien de beperkte budgetten van de schapenboeren. Van de 900 verschillende schapenrassen die er wereldwijd zijn, is de Texelaar nog altijd dominant, zoals de fokkerij op Texel domineert.