Wat ik zeggen wou

Toerisme

Wat ik zeggen wou

Toerisme


Frappant om te zien hoe toerisme ons allen bezighoudt. De Texelse Courant van dinsdag:


- Pagina 1… een enorme foto van het strand, ouderwets druk maar niet overal nieuwerwetse afstanden tot elkaar….België raadt bezoek aan N Holland af….gastheren grijpen in bij overtreders van corona maatregelen

- Pagina 3…. ontsnappen aan een mui

- Pagina 5…. jonge ondernemer zegt: ”Texel kan niet buiten toerisme…we hebben prachtige natuurgebieden en gezellige dorpen met genoeg activiteiten en voor elk wat wils. Ook in het hoogseizoen zijn er voldoende rustige plekken om de drukte te vermijden.”

- Pagina 6…. hartenkreet bij de opening van het Thijssepark en de teloorgang van het laatste ‘allemansveldje’. “Wij moeten als Texelaars in opstand komen tegen de verkwanseling van de natuur…Kortzichtigheid, geldhonger, de eeuwige zucht naar meer luxe, meer gemak, meer bezit, meer macht zal ons uiteindelijk allemaal de das omdoen.”

- Pagina 9…. Woelmuis, provocerend en sarcastisch, maar toch: “De hotels, campings en huisjesparken kunnen het aantal gasten halveren…De TESO kan een maximum zetten op het aantal per dag over te brengen auto’s…. de burgemeester kan een door uitbundige dansers stomende feesttent laten ontruimen en een boete van 10.000 euro opleggen…enzovoorts.

- pagina 10…”nu lijkt het ( leegstromen van de boot) alsof een zwarte wolk van stront- en aasvliegen gretig op koeienvlaai of kadaver afstormt om er in de kortste tijd niets van over te laten. Al dat verkeer overstroomt wegen en straten in dorpen, het strand, de natuur…. Wij willen Texel terug.

Het stond niet in de krant, maar kwam in onze huiskamer wel ter sprake: de rotzooi van blikjes, flesjes, mensendrollen met veel papier, die je als hondenuitlater in het bos tegenkomt (en meeneemt), de illegale kampeerders en camperparkeerders.


En waar ik eigenlijk op zit te wachten is dat de krant meldt dat Texel een eigen corona-testmogelijkheid krijgt, omdat bijvoorbeeld de burgemeester inziet dat het belachelijk is om Texelaars naar Alkmaar te sturen en dat het met een wekelijks wisselende groep van enkele tienduizenden toeristen alleszins redelijk is om zelf een teststraat, of teststeeg, of desnoods een testgarage te hebben.


Jan Heemskerk,

De Cocksdorp