2e woning sluipweg naar groepsverblijf?

Mag een tweede woning aan toeristen worden verhuurd? Hoeveel bedden mogen daar dan in? Kun je een omgevingsvergunning weigeren op basis van het vermoeden dat het huis als groepsverblijf wordt verhuurd? Worden de bedden meegenomen in de telling van slaapplaatsen?


Relevante vragen die wellicht voorbij komen als de rechtbank in Haarlem zich dinsdag 11 augustus buigt over de omgevingsvergunning voor de herbouw van de woning Orchismient 20 in De Koog. De zaak is aangespannen door omwonenden. Het lijkt er op dat de eigenaar, die eerder door de Bezwaarschriftencommissie al in het gelijk is gesteld, in zijn recht staat. Maar omwonenden vrezen dat het huis wordt aangepast voor verhuur als groepsverblijf aan toeristen en vrezen overlast en aantasting van de leefkwaliteit.

Orchismient

Orchismient 20 staat in het bestemmingsplan met de aanduiding “specifieke vorm van wonen – tweede woning”. Aan de Orchismient staan meerdere huizen met de bestemming tweede woning. Nummer 20 is zeker niet de eerste woning in deze straat die wordt verhuurd aan toeristen. Andere bewoners verhuren ook en één rechtspersoon (met als directeur en grootaandeelhouder Robbert de Jong, tevens indiener van deze aanvraag voor nr. 20), heeft er meerdere in de verhuur.

Zoals Orchismient 53 “Villa Duyncoogh”. Dit huis wordt op de boekingssite www.dutchen.nl aangeprezen als “een zeer ruim, comfortabel, luxe, vrijstaand 14- tot 20-persoons vakantiehuis waar u samen met familie en/of vrienden kunt genieten van veel comfort en wellness”. Lucratief, in de week van kerst en oud- en nieuw is de verhuurprijs (incl. extra’s) rond de €5000,-.

Overlast

Omwonenden zeggen er overlast van te ondervinden. Ze tonen een filmpje dat op een avond onlangs is gemaakt. Hoewel de opname op afstand is gemaakt, is er lawaai te horen. Er is duidelijk een feestje aan de gang. De maker meldt dat het huis op dat moment werd verhuurd aan twintig personen, die met tien auto’s waren gekomen. Na klachten is er door de beheerder overigens actie ondernomen, waardoor de rust de volgende dag terugkeerde. Volgens de eigenaar een incident, maar volgens de buurt geen uitzondering.

Buren vrezen dat het met Orchismient 20 straks dezelfde kant op gaat. Uit de omgevingsvergunning blijkt dat het huis na herbouw zeven slaapkamers heeft met eigen sanitair en ook de kelderruimte beschikt over sanitair. Dat is overigens toegestaan, net als recreatieve verhuur en - anders bij B&B - geldt geen maximum van zes bedden. Toeristische verhuur van tweede woningen is bepaald geen uitzondering. In 1997 stonden er op Texel 247 tweede woningen geregistreerd.

Meer op pagina 7.