Noodhulpteam Texel in actie tijdens de oefening in De Dennen.
Noodhulpteam Texel in actie tijdens de oefening in De Dennen. Foto: Jeroen van Hattum

Slachtoffer nalopen voor juiste soort hulp

Een gezellig bedrijfsfeestje in het bos, een niet goed werkende barbecue die uit elkaar klapt en diverse gewonden als gevolg die ter plekke hulp moeten krijgen. Met dat scenario werd Noodhulpteam Texel dinsdagavond op pad gestuurd.

Een paar kermende slachtoffers met brandwonden, een slachtoffer met hyperventilatie, een slachtoffer met een gebroken been en een slachtoffer met allergie voor wespen. De vrijwilligers van het Noodhulpteam kregen het voor de kiezen bij de oefening die dinsdagavond op de barbecueplaats in De Dennen werd gehouden. Bedoeling was iedereen op de juiste manier zorg te verlenen.


Het Noodhulpteam is een team van het Rode Kruis dat eind 2017 werd opgericht voor hulpverlening en medische assistentie bij calamiteiten op Texel met veel slachtoffers. Het team kwam destijds in de plaats voor het SIGMA-team dat jarenlang op het eiland was voor hulpverlening bij calamiteiten. De vrijwilligers voeren geen medische handelingen uit, maar assisteren hulpverleners van de ambulance zodat er bij een calamiteit aan diverse slachtoffers tegelijk hulp kan worden verleend totdat ze naar het ziekenhuis of een huisarts kunnen worden vervoerd.


Het duurde even voordat de hulpverlening op gang kwam, maar op een gegeven moment waren de vrijwilligers bij de 'slachtoffers' van de barbecue (Lotusslachtoffers) om te helpen. Schematisch werden de slachtoffers gecontroleerd om te zien in welke mate iemand gewond was en in welke hulp er nodig was. Het was onder meer de kunst om de aandacht niet te laten afleiden door bijvoorbeeld een wond, maar om eerst te kijken of de vitale functies (vrije ademweg, ademhaling en bloedsomloop) niet in gevaar waren of in gevaar dreigden te komen. Het Noodhulpteam beschikt over een tent waarin slachtoffers beschut kunnen worden behandeld en die werd ook opgezet op het barbecueveld in het bos.

Communicatie

Tijdens de oefening kwam ook meteen naar voren hoe belangrijk onderlinge communicatie en afstemming is. Volgens het oefenscenario van het Noodhulpteam werden de slachtoffers in het veld zogenaamd al behandeld door medewerkers van de ambulance toen het Noodhulpteam arriveerde, waardoor de eerste taak voor het team het opzetten van de tent was. Bij de slachtoffers was de denkbeeldige aanwezigheid van ambulancemedewerkers niet bekend, waardoor zij tot hun verbazing het Noodhulpteam eerst de tent zagen opbouwen voordat de hulpverlening begon. Tijdens de evaluatie kwam het euvel snel boven water en werd duidelijk dat het team precies conform opdracht handelde. In verband met het coronavirus kregen de slachtoffers mondkapjes op en droegen ook de vrijwilligers mondkapjes, zodat de hulpverlening kon plaatsvinden. De vrijwilligers van het team komen gemiddeld één keer per maand bij elkaar en draaien geregeld EHBO-diensten bij evenementen. Teamleider Ron Vermeulen: "Dat is om in de praktijk ervaring op te doen en daar kunnen we ook nog wel wat mensen bij gebruiken." Volgens Vermeulen was het prettig om na maanden stilzitten eindelijk weer actief te zijn. "Voor de komende tijd staan er oefeningen met de brandweer en de KNRM op het programma om de vaardigheden in de vingers te krijgen."