Het omstreden bord bij Ceres, volgens het hoogheemraadschap niet bedoeld als provocatie.
Het omstreden bord bij Ceres, volgens het hoogheemraadschap niet bedoeld als provocatie. Foto:

"Wel duidelijk, geen provocatie"

"Verbazing en teleurstelling" bij Texels Belang over het bord dat onlangs op het hek bij Ceres werd geplaatst. "Wij denken dat de tekst op het bord lichtelijk provocerend is en onnodig."


Het bord kwam ook donderdag te sprake, bij het gesprek tussen Texelaars en mensen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) dat voorafging aan de overhandiging van het beeld. Volgens medewerkers van HHNK bedoeld om duidelijkheid te geven, maar zeker niet als provocatie. Overigens zit er geen slot op het hek.

In antwoord op de vraag van TB meldde Texelse college vorige week woensdag al langere tijd in gesprek te zijn met HHNK over de afgesloten onderhoudsweg. "Onderzocht gaat nu worden of er een verruiming van deze voorwaarde mogelijk is en de onderhoudsweg in de toekomst opengesteld mag worden. Wij zijn met u van mening dat het fijn zou zijn voor de Texelaars en de toeristen als over deze weg met prachtig uitzicht gefietst kan worden, maar dat is geen recht. Nu het natuurgebied zich heeft ontwikkeld, kunnen we onderzoeken in hoeverre fietsers de natuur verstoren. Hierover zijn we ook in gesprek met Staatsbosbeheer, zij doen het beheer in het natuurgebied. Wij waren en zijn nog steeds in overleg met de provincie (Omgevingsdienst NHN), Staatsbosbeheer en het HHNK om te kijken in hoeverre er mogelijkheden voor verruiming zijn (binnen de bestaande vergunningen). Wij verwachten dat dit najaar de (on)mogelijkheden duidelijk zijn. Op dat moment zult u hierover nader worden geïnformeerd."