Afbeelding
Foto: Willem Sangers

De kant langs

Maria


Toeval of niet, Maria kwam vorige week meerdere keren voorbij. Haar eerste verschijning was woensdag, toen ik de Heilige Maagd na een flinke klimpartij bovenin het Hoornderkerkje aantrof. Ik heb het nooit geweten, maar haar naam staat in dikke letters op de grote kerkklok die daar al vele eeuwen hangt. Het ziet er naar uit dat ze over een half jaartje gezelschap krijgt van aartsvader Jakob, de naam van de kleinere klok die er pal naast komt te hangen.


Ik was daar met een paar Hoornders, onder wie organist en beiaardier Arie Abbenes, die mijn kennis over klokken en uurwerken bijspijkerde. Pal naast die grote klok, die halverwege het interview begon te luiden. Nee, te slaan. Het was niet de klepel die de galm veroorzaakte, maar de slaghamer die met een ferme tik tegen Maria aangaf dat het half twaalf was. Luiden van de klok doen ze tijdens begrafenissen, huwelijken en op andere kerkelijke momenten.


Met de komst van Jakob, de kleinere klok, wordt het nog mooier. Waar de hamer tegen de grote klok de uren slaat, geeft het slaan van de kleine klok de kwartieren aan. En, kort na het middaguur, wordt de papklok even geluid, het signaal om aan te geven dat het in Den Hoorn en omstreken tijd is om pap te eten. Het luiden van de klok kan voortaan met meer variaties gebeuren door Jakob en Maria samen te laten werken


Het gieten van de kleine klok op het pleintje bij Goënga aan het eind van dit jaar belooft een hele happening te worden. Ter plekke wordt een mobiele gieterij uit de grond gestampt, omgeven met het nodige ceremonieel. Bedoeling is dat, volgens oud gebruik, notabelen een muntstuk in de hete bronspap(spijs) werpen.


Donderdag openbaarde Maria zich andermaal. Mannen van het hoogheemraadschap zeulden het beeld van de Heilige Maagd de dijk op en gaven Maria daar ten overstaan van klikkende camera’s terug aan de rechtmatige eigenaar Theo de Graaf.


Maar niet voordat Texelaars met de kustbeschermers onder aan de dijk een stevig gesprek hadden gevoerd over het fietspad. Een gelegenheid voor de naar Texel afgereisde waterschappers, de hoog opgelaaide emoties over deze kwestie aan den lijve te voelen. En voor de Texelaars om eens de andere kant van het verhaal te horen.


Keiharde beloftes gaf HHNK niet, maar ga er maar vanuit dat een jurist van HHNK in de startblokken staat om een procedure, inclusief een natuurtoets, te starten die ervoor moeten zorgen dat deze pijnlijke rimpel aan de oostkust wordt gladgestreken. Hoe? Dat ligt best ingewikkeld en komt spoedig naar buiten. Maar, dáárover was men het eens: de Heilige Maagd bracht verzoening.


Theo de Graaf doet er goed aan dat wonderschone beeld van Maria niet ergens achteraf weg te zetten. Want ook elders op Texel zijn de laatste tijd de nodige conflicten opgelaaid. Denk aan de Ploosterstraat, de marktkraam voor de Texelse Branding, de strijd om de ijsbaan en zo zijn er wel meer plekken waar Texelaars, niet zelden elkaars buren, elkaar het leven zuur maken.


Stel je toch eens voor dat, waar het werk van mediators ophoudt, de Heilige Maagd verzoening kan brengen.


Of heb ik de klok wel horen luiden, maar...


Gerard