Het college ziet veel in zonne-energie.
Het college ziet veel in zonne-energie. Foto: Jeroen van Hattum

College wil meer ruimte hebben voor technieken duurzame energie

Het college wil van het Rijk meer ruimte krijgen om te kunnen experimenteren met technieken om duurzame energie op te wekken.

Dat blijkt uit een aantal wensen en bedenkingen die het college heeft met betrekking tot de nieuwe Regionale Energie Strategie Noord-Holland Noord. Dat stuk is bedoeld om de hoeveelheid duurzaam opgewekte energie (onder meer uit zon en wind) in 2030 te verdubbelen ten opzichte van nu. Het college geeft aan meer ruimte te willen hebben voor andere technieken en vindt dat energieopwekking voor iedereen moet gelden. “Niet alleen voor particulieren maar ook voor bijvoorbeeld bedrijven.”


Burgemeester en wethouders hebben bedenkingen ten aanzien van de zoeklocaties voor windenergie die in de Regionale Energie Strategie worden genoemd. Het college wil van dat idee eerst de planologische consequenties in beeld hebben. De Rede, Oudeschild en De Cocksdorp worden in de strategie genoemd als zoeklocaties voor windenergie en dat heeft tot nu toe vooral protesten opgeroepen. Het college wil prioriteit leggen bij zonnepanelen op daken en parkeerterreinen en daarover afspraken maken met netbeheerder Liander. Het college geeft aan voorstander te zijn van zonnepanelen op water, fietspaden en andere verhardingen en het wil de mogelijkheid van een innovatiebaai zoals een aantal jaar geleden beschreven in Planet Texel aan de oostkant van het eiland nabij Nieuweschild nader onderzoeken. Tegen de energiebaai zijn eveneens protesten. Wat verder windmolens betreft, denkt het college aan ‘kleinere oplossingen’ die niet leiden tot aantasting van het landschap. Gedacht wordt onder meer aan 'windwokkels' die particulieren kunnen installeren.


De politieke partijen krijgen in de raadsvergadering van 16 september de gelegenheid wensen en bedenkingen ten aanzien van de energietransitie te formuleren. De strategie is nu nog in concept opgesteld, zodat er nog zaken kunnen worden gewijzigd en aangepast. Bedoeling is dat over een jaar in de zomer van 2021 definitieve besluiten over de Regionale Energie Strategie voor Noord-Holland Noord worden genomen. De zogeheten RES wordt geldig voor de achttien gemeenten in de zogeheten energieregio Noord-Holland Noord waaronder Texel. Naast deze gemeenten houden hoogheemraadschap en provincie zich eveneens met de regionale energiestrategie bezig. Die komt voort uit het landelijke Klimaatakkoord.