Slapende zeehond wordt soms per abuis voor dood aangezien

Rustig slapende zeehonden die voor 'dood' worden aangezien, 'vastzittende palingen' en 'verstrikte zeehonden'.

Het zijn zo wat zaken waarvoor dierverzorgers van Ecomare regelmatig worden gealarmeerd door bezoekers die vrezen dat er wat ernstigs aan de hand is, terwijl een dier gewoon natuurlijk gedrag aan het vertonen is. Dierverzorger Jarco Havermans van het centrum voor wadden en Noordzee zette de meest bijzondere voorvallen op ludieke wijze op een rij op de website van Ecomare.

Zo wil het volgens de column van Jarco nog wel eens voorkomen dat bezoekers denken dat er een zeehond dood op de bodem van een bassin ligt. Hij prijst de geboden hulpvaardigheid van de betreffende bezoekers, maar weet ook dat de praktijk wel meevalt. "Zeehonden slapen namelijk vaak op de bodem van het bassin. Ze kunnen tot wel 40 minuten hun adem inhouden, tijd zat dus voor een powernap." De platvissen en hondshaaien van Ecomare hebben er eveneens een handje van om doodstil op de bodem te liggen. Ook dan is er niets aan de hand. "Voor hen is dit natuurlijk gedrag: zo vallen ze niet op." Een andere topper bij Ecomare is momenteel een paling in het Havenaquarium die de neiging heeft om zich naast een buis tussen de stenen te verstoppen. Bezoekers zijn vervolgens in de veronderstelling dat de paling vast zit en hulp nodig heeft. "Het kost soms zelfs moeite om de bezorgde bezoeker ervan te overtuigen dat het niet zo is."


Nog een mooi voorbeeld is het nep-wier dat aan de bodem van de zeehondenbassins is vastgemaakt. Speelgoed voor de zeehonden en zo nu en dan wikkelt een zeehond zich voor de lol in zo'n strook. "Dat veroorzaakt steevast commotie: hij zit verstrikt! Dat is nooit zo, wij zouden natuurlijk niks in het bassin doen wat gevaar kan opleveren voor onze dieren." Volgens de dierverzorger is het zeer menselijk om te willen helpen en zijn mensen ook geneigd snel te denken dat er hulp nodig is. In de praktijk wil dat echter nog wel eens meevallen en tonen de dieren gewoon natuurlijk gedrag, ook al lijkt het onbedoeld dat ze in de problemen zijn.