Wat ik zeggen wou

Het Nieuwe Normaal


Al jaren klagen veel vaste bewoners van Texel over de drukte die het toerisme overal op het eiland veroorzaakt. Nu de Covid-lockdown is opgeheven (overigens voor velen te vroeg en te opportuun), lijkt en blijkt de huidige drukte dubbel zo erg.


Het loslaten door de boot van al die auto’s, caravans, campers, fietsers en tevoeters bij aankomst op 't Horntje had altijd al iets overweldigends. Nu lijkt het alsof er een zwarte wolk van stront- en aasvliegen gretig op koeienvlaai of kadaver afstormt om er in de kortste tijd niets van over te laten. Al dat verkeer overstroomt wegen en straten in dorpen, het strand, de natuur.


Dit Nieuwe Normaal, waarmee elke in zijn of haar voortbestaan-bedreigde ondernemer natuurlijk reuzeblij is, zorgt ervoor dat velen van ons tussen 10:00 uur ‘s ochtends en 18:00 uur ‘s middags hun dorp en eigenlijk het hele eiland kwijt zijn. Zij moeten anderen hun boodschappen laten doen, omdat het niet anders kan zijn, of er zweven miljarden aerosolen rond in de overvolle straten en winkels. En wie weet ook daarmee wel het C-virus.


Het is haast hartverwarmend hoe het Texelse Outbreak Management Team, bestaande uit TOP, de burgemeester, VVV, TESO en wat huiverige huisartsen, iedereen aanspoort om zich zoals voorgeschreven, te gedragen.


Maar wie uit dit team neemt het publiekelijk op voor de ver-strekkende sociale en gezondheids gevolgen voor de vaste bewoners? Zij, die nu in een door de ongezonde drukte gecreeerd huisarrest moeten verkeren?


De Texelaars die ik zo nu en dan ook nog tegenkom en spreek, verzuchten allemaal: WIJ WILLEN TEXEL TERUG!


Rien Mast,

Den Burg