John van Dompselaar:
John van Dompselaar: "Leuk als mensen een extra keertje de winkel instappen om te zeggen dat ze zo blij zijn met hun fiets." Foto: Jeroen van Hattum

Wees niet bang, heb vertrouwen in ander

Geboren en getogen op Texel?

Ik ben d’r ien van Johan van Dompselaar en Bea Dros. Geboren in De Cocksdorp en daar ook opgegroeid in en om het restaurant van mijn ouders (Topido). In De Cocksdorp heb ik vervolgens met mijn vrienden een geweldige jeugd gehad, uiteindelijk ben ik toch geëmigreerd naar de andere kant van de Ruigedijk voor mijn meisje. Tja, we moeten allemaal soms offers brengen in het leven... :-)


Wat voor werk doe je?

Omdat mijn ouders een restaurant hadden en ik daar vaak meehielp en klusjes deed, wist ik dat ik absoluut niet in de horeca wilde. Werken als andere mensen vrij zijn is niets voor mij. Tijdens de schoolvakanties werkte ik bij Van der Linde in de fietsenwinkel, dit was iets waar ik toekomst in zag en nog steeds met al het plezier in werk. Leuk detail is dat mijn opa, Ben Dros, ook fietsenmaker was, misschien zit het dus ook wel een beetje in de genen...


Hoop dat tradities nooit verdwijnen door regels en wetten

Wat is het mooie aan werken met fietsen?

Toen ik 17 jaar geleden begon in de fietsen was er een kleine keuze aan modellen. Toen de Ebike erbij kwam, is dit allemaal in een stroomversnelling terechtgekomen. Het aan de ene kant bezig zijn met techniek en oplossen van problemen in de werkplaats en aan de andere kant advies op maat geven aan klanten die bij ons in de winkel komen, is iets waardoor ik mij niet snel verveel. Maar ook de voldoening als mensen tevreden zijn, of dit nu met een nieuw achterlichtje is of met een volledig op maat gemaakte fiets, die waardering maakt het werk misschien nog wel het allerleukste. Mensen die gewoon nog een extra keertje de winkel instappen om te zeggen dat ze zo blij zijn met hun fiets of gewoon langskomen voor een kletspraatje, dat vind ik leuk. Ik houd van de interactie met de mensen.


Wat heb je met elektrische fietsen?

Laten we er mee beginnen dat ik er zelf pas sinds 2 maanden één heb terwijl ik deze al een mooie tijd verkoop. Waar de Ebike vroeger een fiets was voor mensen die het nodig hadden, is het nu een vervoersmiddel voor eigenlijk iedereen die zich wil bewegen en niet afhankelijk wil zijn van het openbaar vervoer. De afstanden op Texel zijn relatief makkelijk te overbruggen met de Ebike. Soms huren mensen ‘s morgens een Ebike in de winkel, dan trekt in de loop van de dag de wind aan en waait het dat het rookt. Komen ze aan het einde van de dag toch vaak met een lach terug in de winkel.


Wat doe je zoal in je vrije tijd op Texel?

Elke zondagochtend zit ik met een ‘’ouwe mannen’’ clubje op de fiets. 's Zomers op de racefiets en in de winter op de mountainbike. Hier gaat het voornamelijk om het bewegen en de gezelligheid. Ik ben namelijk niet zo competitief ingesteld. Daarnaast heb wij een huis met veel kluswerk en heb ik een vrouw met steeds nieuwe ideeën. Verder kan ik erg genieten van een speciaalbiertje en lekker eten met vrienden en familie. Als het even lukt proberen we ‘s avonds na het werk richting paal 33 te gaan om daar van ons strandhuisje te genieten.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Zoals vaker wordt gezegd; Texelaars maken van hun hart geen moordkuil. Ze zeggen hoe het is en waar het op staat. Hier kan ik wat mee ipv dat er te lang omheen wordt gedraaid. Ook het ons kent ons maakt het op het eiland een stuk makkelijker om wat gedaan te krijgen. Of je weet in ieder geval bij wie je moet zijn.


Wat moet er op Texel blijven zoals het is?

Ik vind het belangrijk dat de geschiedenis niet vergeten moet worden. Zoals wat zich hier in het verleden heeft afgespeeld. De geschiedenis van veel oude gebouwen en plaatsen mag hier ook wat meer genoemd worden. Tevens de oude tradities die wij hier op het eiland hebben zoals Ouwe Sunder en de Meierblis, ik hoop dat die nooit verdwijnen door regels en wetten.


Wat zou er op Texel anders mogen?

Omdat het op Texel 'ons kent ons' is, heb je snel dat er ‘geouwehoerd’ wordt. Waar aan je de ene kant van het eiland een snee in je vinger hebt, ligt aan de andere kant van het eiland je hele hand eraf. Probeer niet naar een ander te wijzen, elkaar te bekritiseren of te veroordelen. De meeste eilanders doen dingen met de beste bedoelingen. Niet bang zijn en vertrouwen hebben in de ander.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

De Texelaars die hun kop boven het maaiveld uitsteken en niet denken in problemen maar in oplossingen. Hiermee doel ik op ondernemers die er in de coronatijd alles aan gedaan hebben om hun bedrijf boven water te houden en personeel aan het werk te houden. Dit door bijvoorbeeld het organiseren van kleinschalige evenementen of het bezorgen van gerechten.


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Ik ben van mening dat het iets is waar we niet zonder kunnen. Voorheen was de drukte in het zomerseizoen, maar nu is het eiland het gehele jaar geliefd bij toeristen. We hebben hier prachtige natuurgebieden en gezellige dorpen met genoeg activiteiten en voor elk wat wils. Ook in het hoogseizoen zijn er voldoende rustige plekken om de drukte te vermijden.


Hoe ga je met de coronacrisis om?

Aan het begin van de coronacrisis was het mijn werk redelijk hectisch. We waren bezig met het verbouwen en openen van een nieuwe winkel aan de Parkstraat. En we hebben op het laatste moment onze huisshow in de Evenementenhal van De Krim moeten annuleren. Toen mensen na 2 weken thuis zitten eropuit wilden, kregen wij het alleen maar drukker. Het afstand houden en het reinigen van de fietsen was in het begin lastig, maar zit nu in ons systeem van werken. Ook de mensen in de winkel gaan goed met de regels om.


Wat doe je over 5 jaar?

Geen idee, het loopt nooit zoals je het van tevoren bedacht had, maar dat vind ik juist wel leuk. Gezondheid, genieten met mijn vrienden en familie om mij heen vind ik erg belangrijk. Ik wil mezelf blijven specialiseren, meegaan met alle ontwikkelingen in mijn vakgebied van de fietsen en mijn kennis blijven vergroten. Stilstand is tenslotte achteruitgang.


Wie zou je in de volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Ik geef het stokje door aan Wouter Bakker. Hij is sinds kort mijn collega en ik ben benieuwd wat hij allemaal kan vertellen.