Afbeelding
Foto:

Achter de schermen

Kanonnen


Heb je net een vuistdik standaardwerk geschreven over kanonnen die in Nederland zijn gevonden, komt daar opeens een Texelaar met een bijzonder kanonnenverhaal dat uiteraard niet in het boek staat. Dat gebeurde vorige week bij de duikclub waar kanonnenexpert Nico Brinck van Terschelling te gast was om zijn boek over kanonnen te presenteren. In het clubgebouw kwam opeens een fantastisch verhaal op tafel over een eeuwenoud kanon dat eind jaren tachtig bij havenfeesten in Hoorn werd gevonden. Dat gaf destijds al de nodige consternatie, het verhaal erachter is nog mooier.


Het kanon werd destijds 'ontdekt' door een paar duikers die in Hoorn een demonstratie duiken gaven voor bezoekers die op de kant stonden. Slechts een zeer klein gezelschap wist op dat moment dat het kanon 's nachts heel zachtjes te water was gelaten in de haven. Het kanon was afkomstig van Texel en door een paar Texelse vissers naar Hoorn gebracht. Daar had een bekende van hen bedacht dat het wel eens tijd was voor een goede stunt en die konden ze met het oude Texelse kanon wel uithalen.


Zo gezegd, zo gedaan en zo zakte heel stilletjes in de nacht het Texelse kanon naar de bodem van de haven van Hoorn. Touwtje eraan, zodat de duikers het kanon de volgende dag onder water makkelijk konden terugvinden en vervolgens zette iedereen zijn beste 'niks-aan-de-hand-gezicht' weer op. De volgende dag begon de duikdemonstratie en inderdaad; opeens werd daar vanaf de bodem gemeld dat er een kanon was gevonden. Brandweer erbij, kraampjes aan de kant, opwinding alom en vervolgens werd onder grote belangstelling vanaf de wal het kanon door de brandweer uit het water getakeld.


Daar is op internet nog een krantenartikel over terug te vinden waarin nota bene wordt gemeld dat een grap wordt uitgesloten 'vanwege het grote gewicht van het geschut'. De vondst wordt in het artikel ook nog een 'voltreffer' genoemd. Dat was het zeker, maar dan wel voor degenen die de stunt hadden uitgehaald. Het krantenartikel werd 33 jaar geleden ook gelezen door een kennis van het kleine gezelschap die meteen nattigheid voelde en veelbetekenend aan een van de Texelaars vroeg 'of zij misschien wat meer wisten van het kanon?'. Op dat moment werd wijselijk de mond gehouden. De zojuist uitgehaalde stunt was iets te vers om er al meteen teveel over prijs te geven.


Maar goed, net als met bodemschatten uit wrakken, op een dag komen ze boven water. Zo ook dit verhaal achter de bijzondere vondst van het kanon in de haven van Hoorn. En net als met bijzondere vondsten van de zeebodem; zulke vondsten moet je koesteren en vastleggen zodat ze bewaard blijven. Ook dit was een verhaal dat dat meteen verdiende.


Jeroen van Hattum