Marike Oostra is samen met partner Jan Boyen Rienks eigenaar van het hotel.
Marike Oostra is samen met partner Jan Boyen Rienks eigenaar van het hotel. Foto: Job schepers

Nieuwe naam, nieuwe look, maar zelfde sfeer

"Mijn hart heeft altijd in de horeca gelegen. Hoewel ik het lesgeven zelf echt heel leuk vind, kan ik mijn geluk niet op", vertelt Marike Oostra van EilandHotel Texel aan de Hoofdweg in Eilerland. Het hotel - dat bij veel Texelaars bekend werd als Hotel De Kievit - heeft een volledige metamorfose ondergaan.

De trouwe gast van Hotel De Kievit zal het niet ontgaan, de antieke (niet werkzaam zijnde) sigarettenautomaat aan de muur in een hoek van de ontbijtzaal/ bar. Het is één van de herinneringen van de oude uitstraling, het bruine café zoals het er altijd uitzag bij oud-eigenaar Dirk Leegwater. "Die kast achter je hebben we geverfd, maar is dezelfde kast die altijd in Dirks' kantoor stond. Dirk is laatst langs geweest. Hij was heel enthousiast. Hij zou het zelf anders hebben ingedeeld, en zo hoort dat ook, maar vond het oprecht heel mooi." De bruine lambrisering is donkergrijs geverfd, er ligt een nieuwe vloer in en aan de muur prijken luchtfoto's van Pieter de Vries. Het warme karakter dat Dirk altijd wist te geven aan het hotel, is ondanks een andere invulling wel blijven hangen. Het gewitte plafond zonder tal van ventilatoren maakt het geheel echter wel ruimtelijker.


"We werden gebeld door vaste gasten die zich afvroegen of het voor hen dan nog het juiste hotel was en het antwoord daarop is volmondig 'ja'! Aan de sfeer is niets veranderd. Vanuit de zaal zie je nog steeds de para's van het centrum naar beneden komen. Jan Boyen (partner en mede-eigenaar red.) richt zich vooral op het paracentrum en ik run het hotel, maar we ondersteunen elkaar natuurlijk wel. Het hotel is van oudsher al een uitvalsbasis voor parachutisten, cursisten en mensen die een tandemsprong maken bij het Paracentrum. Daarnaast weten ook steeds meer wandelaars, vogelaars, jonge gezinnen en stelletjes ons te vinden. In augustus is het hotel al volgeboekt, in september ook al en ook oktober gaat goed. Zelfs voor november komen al boekingen binnen. Hoewel we het gerestyled hebben, moet het een hotel blijven zonder teveel poespas. Een beetje stoer hotel waar je wel kunt ontbijten en 's avonds een borrel kunt krijgen aan de bar die helemaal naar onze wens is gebracht door Doeke de Leeuw van Eilandbroeders en Hans van Marrewijk, de tandemmaster van het Paracentrum."


Afgelopen winter werd de renovatie gestart en deze was eindelijk afgerond toen de coronacrisis uitbrak. "Wij zijn niet dicht geweest, maar hadden natuurlijk een stuk minder gasten. Vanaf half mei werd het snel weer drukker. Ik ben dolblij dat ik deze stap heb gezet. We hebben een prachtig team en ik kan af en toe weer naar het centrum om een sprongetje te maken. Het zegt genoeg dat ik het hotel met een gerust hart achterlaat, de medewerkers redden dat wel."


Marike is naar eigen zeggen 24/7 met het hotel bezig. 's Avonds op de bank denkt ze alweer over de toekomst en als ze 's nacht niets kan slapen, doet ze op Pinterest ideeën op. "Maar later dit jaar ga ik zes dagen wandelen in de bergen. Echt op hoogte, in mijn eentje. Dan kan ik het wel even van me afzetten denk ik. Ik vind het helemaal niet erg om altijd met het hotel bezig te zijn. Ik heb nog zoveel ideeën, al kan niet alles tegelijk natuurlijk."

De reacties zijn tot nu toe lovend. "Iedereen krijgt wel eens een matige recensie, niet altijd terecht. Als mensen ontevreden zijn, heb ik liever dat ze het gewoon direct tegen mij vertellen, dan kunnen we kijken of het op te lossen is. We hebben 24 nette kamers en een vers uitgebreid ontbijt, maar het blijft een pand uit 1870 met de mogelijkheden die daarbij horen. Met persoonlijke betrokkenheid en goede service doen we er alles aan om mensen met een goed gevoel uit te laten checken. Er er zijn nog plannen genoeg, bijvoorbeeld het terras", besluit een tevreden Marike.