5G, Jacco Mokveld en Jan Beijert van het Texelfonds, Colour Kitchen en fietspad Ceres.
5G, Jacco Mokveld en Jan Beijert van het Texelfonds, Colour Kitchen en fietspad Ceres. Foto: Gerard Timmerman

Ceres, 5G en muziek

In de krant van 17 juli drie onderwerpen waarover meer te zeggen valt: fietspad Ceres, zendmasten 5G, en het Texelfonds. Goed dat de overheid bezorgd is om een stuk artificiële natuur, hoe zit dat met 5G? Gelukkig is er het Texelfonds en is er muziek.

Het fietspad bij Ceres is 400 m lang. Uitgaande van een strook van 10 m breed is de oppervlakte 0,4 x 0,01 = 0,004 km2. De oppervlakte van het opgespoten terrein tussen het NIOZ en Ceres is ruwweg 6 x 1 = 6 km. Qua oppervlak gaat het om minder dan 1 ‰. Vanuit lineair perspectief, gezien vanuit de vogels die vliegen van de Banc d’Arguin naar Ceres, ruwweg 4000 km, zal het niet steken op een strookje asfalt van 0,40 km, 0,1‰ van de afstand waarover ze zich te verplaatsen. Het gemoedelijk gezoem van een roterend fietswiel verschilt in frequentie en amplitude nauwelijks van vleugelgeluiden van een lepelaar. Daaraan zal de verstoring niet liggen. Lepelaars zijn gesignaleerd binnen 400 m van bulderende bulldozers.

Vraag: wat is het effect van openstelling van het fietspad op de waarden van het natuurgebied voor plantengroei, de vogels en ander gedierte, flora en fauna.

Straling is van invloed op het menselijk lichaam. Afhankelijk van frequentie, intensiteit van de straling en het lichaam van het blootgestelde individu, stimuleert straling mutaties in celdeling. Zenuwcellen en hersencellen zijn gevoelig voor straling. In de 5G-afwegingen zijn het welzijn en de gezondheid van heel Texel: natuur, bevolking en bezoekers in het geding. Hoewel gerept wordt over overeenstemming met wettelijke eisen in zake gezondheid, is het de vraag of de wetgeving aansluit bij de ontwikkelingen en een goede gezondheid voor omwonenden garandeert. Is het belangrijk dat internet sneller wordt, dat het leef tempo van de samenleving nog hoger wordt, zodat de maatschappij nog meer afvallers kent met burn-out en andere gezondheidsklachten?

Verkenning op internet over 5G, gezondheid en samenleving biedt geen uitsluitsel voor een eenduidige stellingname over dit onderwerp. Beter is het dan hierover te zwijgen. Wel bekruipt mij de gedachte, dat zoveel elektromagnetische straling de atmosfeer in wordt geslingerd met televisie, radio, telefoon en satelliet communicatie dat weinig ruimte overblijft voor een goed gesprek met God, om het zo maar eens uit te drukken.

De zorg van de overheid voor het natuurgebiedje Ceres, staat in schril contrast met het gemak waarmee de noodzaak van het uitrollen van 5G over het schone eiland Texel voetstoots wordt aangenomen. Een stralingsarm strand kan weleens een weldaad zijn.

Eilandbestuurders baseer uw beleid en afwegingen op het welzijn van uw burgers en het landschap waarover u verantwoording draagt. Toets vanachter bureaus gemaakte afspraken aan de situatie in het veld alvorens aan die afspraken star vast te houden. Een wijze raad evengoed toepasbaar op het behoud van de IJsbaan.

Een verademing om te lezen over het Texelfonds, waaruit blijkt dat een grote groep mensen het beste voor heeft met Texel en haar bevolking en dat gestalte geeft. Donderdagavond was ik bij een muziekuitvoering van Colour Kitchen op De Krim. “Daar worden we vrolijk van”, zoals Jan Beijert placht te zeggen.

Peter Lock, Oudeschild.