De Dorpsstraat in De Koog.
De Dorpsstraat in De Koog. Foto: Jeroen van Hattum

"Mensen gaan soms over grenzen"

Het is druk op het eiland en lang niet iedereen houdt zich aan de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Texelaars voelen zich soms genoodzaakt drukke plekken maar even te mijden of de boodschappen op andere tijden te doen.

Het is een beeld dat naar voren komt uit antwoorden van Texelaars op vragen hoe zij de hoeveelheid gasten op het eiland ervaren en in hoeverre het gevoel leeft dat iedereen zich aan de maatregelen houdt om verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen. Deze vragen werden woensdagochtend gesteld op de website van de Texelse Courant. Op deze pagina een bloemlezing van de reacties om in beeld te brengen wat er zoal leeft onder Texelaars.


Hanneke Legierse: “Het is veel te druk in Den Burg en De Koog. Op dit moment ga ik alleen 's ochtends vroeg of vlak voor de winkels sluiten even heen. Heel veel mensen houden zich nergens aan en je loopt anders in optocht door de straten omdat je niet makkelijk in kunt halen.”

Tineke Hoogenbosch Witte: “Ik probeer de drukte te vermijden door vroeg de boodschappen te halen. Maar soms moet je er toch even doorheen. Ik denk dat er veel Texelaars niet meer even gezellig Den Burg of De Koog in gaan.”


Bonita Kleerebezem Pijnacker: “Ik ben super blij dat mensen ons eiland weer hebben gevonden maar ik vind het persoonlijk te druk. Werkend in de winkel ervaar ik heel duidelijk dat mensen er klaar mee zijn. Hierdoor gaan ze de grenzen van andere mensen over. Niemand kan bepalen wat en ander prettig vindt of niet. Maar mensen duwen zich nu langs anderen zonder te vragen of ze mogen passeren. Houden geen afstand en winkelen het liefst met het hele gezin of groep. Je wordt uitgescholden voor niks. De mensen die zich eraan houden, wegen niet op tegen degenen die het niet doen.”

Als iedereen zich aan de regels zou houden was er misschien niet veel aan de hand

Economie

Anne Weijdt: “Blij dat onze economie blijft draaien en we allemaal nog een baan hebben, maar ik vind het persoonlijk té druk. Ik ga werken, hardlopen en verder niets. Ik doe één keer per week boodschappen en verder ga ik het dorp niet in.”

Diana Kardijk: “Het meest stoor ik mij aan de reacties die caissières krijgen in de supers, ongekend, zo onbeschoft. Ik gun iedereen zijn vakantie, maar doe niet alsof je hier op een andere planeet bent.”

Veronique van Nuland: “Zelf ga ik na 10:00 uur al niet meer naar Den Burg voor een boodschapje. Maar ook hier in Oudeschild is het behoorlijk druk. Je voelt je gevangen, voor mijn gevoel zit ik nog steeds in een soort van quarantaine, ik kom nergens meer. Maar gelukkig lijden de ondernemers er niet onder, ik ben wel benieuwd of hun cijfers na deze zomer hoger zijn dan andere zomers. In ieder geval: we zullen door de zure appel heen moeten bijten en wachten totdat alle vakanties weer voorbij zijn.”

Sjoerd Maat: “Prima te doen, niemand in de weg, heerlijk lekker die rust op Texel, genieten. Boodschappen en verder ga ik het dorp niet in.”

Manon Stassen: “Er wordt niet altijd even sterk gehandhaafd op een persoon uit één huishouden in een winkel. Dan heb ik het niet over alleenstaande ouders met kroost, maar gewoon volwassen mensen. (…) Laatst wilde ik met de boot over naar Den Helder en het terrein stond stampvol met fietsers, geen enkele afstand. Dus ben weer omgedraaid en niet gegaan. (…) Wat ik vooral lastig vind, is dat het 'normale' leven voor bewoners van Texel zo wordt beïnvloed en beperkt door de hoeveelheid toeristen.”

Regels houden

Nadja Den Brok-Korver: “Als iedereen zich aan de regels zou houden was er misschien helemaal niet veel aan de hand maar nu is het gewoon te druk. Een capaciteit van maximaal 75 procent voor de accommodaties zou wat mij betreft wenselijk zijn geweest. In plaats daarvan zit alles bomvol geboekt.

Moniek van Duin: “Mijn ouders willen heel graag familie bezoeken op Texel, maar zijn huiverig om te gaan met deze drukte.”

Carli Sanchez: “Mijn ouders wonen op Texel en ik maak me erge zorgen om hen. Ik vind het doodeng hoe druk het op Texel is.”

Liane Vonk: “Wij hebben een winkel in Den Burg en merken dat de mensen “als vanouds” toch de drukte opzoeken. Het is de hele week druk, maar op maandagochtend is het echt een gekkenhuis in Den Burg. Ook op het strand zien wij het. Druk bij de opgang ... plof maar neer. Terwijl er verderop zeeën van ruimte is. Conclusie, betere drukte spreiding zou helpen het gevoel van ”drukte” te verminderen. De TexelMap App werkt niet. Ook op drukke plekken/tijden staat alles met groen aangegeven. Bij het melden van drukte geeft de App een error.”

Wil de Leeuw: “De economische zorgen zijn begrijpelijk groot. Maar je mag wel fatsoen verwachten van het publiek en ook eigen bevolking. Of je nu achter de regels staat of niet!”

Alexander Aardema: “Handhaving is net zo onvindbaar als de burgemeester. Wat stomme filmpjes maken met "beste toerist" etcetera, terwijl de man gewoon actie moet ondernemen en z'n werk eens zou moeten gaan doen! Het is een keihard feit dat de afstandsregels hier niet functioneren. Net als de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam dat nodig achten in verband met de drukte moet er hier een ook mondkapjesplicht worden ingevoerd. Als we de bezettingsgraad ook graag tegen de 100 procent willen houden, dan is dat de enige zinnige oplossing."

Eenzijdig

Brenda Oosterhof: “Druk is het zeker, iets meer als andere jaren, maar nu heb ik er juist meer begrip voor. Na maandenlang bang gemaakt te zijn door een eenzijdig geluid wat de kranten verspreidden en wat er uit het kijkkastje bulderde en er vervolgens achter komen dat veel gebaseerd is op aannames/leugens en gegoochel met cijfers, kunnen de vakantievierders eindelijk echt even uitrusten en uitwaaien na zichzelf een lange tijd te hebben opgesloten in huis omdat men dacht dat dat levens zou redden... maar ook de mensen die nog steeds in angst leven, hebben de moed genomen om toch zichzelf een plezierige tijd te gunnen. Voor deze mensen maak ik een diepe buiging en zeg bij deze; welkom ! Geniet ! Laat je niet gek maken.”

Stefan Witte: “Ik ben een Texelaar. Geen schaap. Als anderen in de sloot springen hoef ik dat niet te doen. Wanneer is het middel erger dan de kwaal, wanneer wordt het ronduit schadelijk? Wat is de maatschappelijke impact? Waar is de proportionaliteit? Heel simpel. Mijn kritische blik is niet vertroebeld door angst. Ik stel vragen. Ik doe onderzoek.”

Eva Nicolai-van Ginkel: “Fijn dat er toeristen zijn die Texel weten te vinden en er hierdoor voor zorgen dat onze economie blijft draaien. Het hoogseizoen is nou eenmaal een drukke periode, maar in deze tijd mag het van mij, om de risico’s te beperken, ook wat minder. Meer informatievoorziening zou ook al helpen. Want wat mij verbaast, is dat sommige mensen die op Texel vakantie komen vieren denken dat hier geen maatregelen zijn. Alsof die maatregelen dan ook even ‘op vakantie zijn’…”

Joke van der Sluis: “Het is ook duidelijk dat er een ander soort publiek is op dit moment. Hebben niet door dat ze te gast zijn en zich als zodanig hebben te gedragen zoals van ons goed gastheer/vrouwschap wordt verwacht. Maatregelen gelden óók op Texel. Dat wij van vrijheid en eigen verantwoordelijkheid houden en dus niet overmatig controleren, maakt niet dat men zich hier niet aan de regels hoeft te houden. Op dit moment mijd ik zeker Den Burg. Echt extreem druk.”

Handhaven

Vincent Stork: “Het handhaven op alleen boodschappen doen, gebeurt niet overal even strak, hoewel de laatste weken bij Jumbo in Den Burg goed gaat. Ik kom wegens slechte ervaringen niet meer in De Koog, maar hoop dat het daar beter gaat. Verkeer door de winkelstraten wordt bemoeilijkt door grote gezinnen die breeduit over de helft van de straat lopen. Ook hier gaat het op andere momenten beter. De tijd zal het leren, maar juist met onze kwetsbare, op toeristen gerichte economie zou het allemaal wel wat strakker mogen, gezien de catastrofe die een tweede golf hier voor bedrijven zal hebben.”

Esther Burgman: “Iedereen verdient een vakantie en ik gun iedereen een boterham in de toeristische sector. Maar in deze COVID-19 tijd is thuisblijven en je boodschappen laten bezorgen het meest veilige. Gisterochtend was ik even met de auto om de grote boodschappen. Vraagt een toerist aan mij bent u van plan om tot het eind van het jaar hier te blijven? Ja meneer ik woon hier en het is niet te doen om hier met al die toeristen boodschappen te doen dus dan maar voor een weeshuis in één keer. Een kleine sorry kon er nog van af. Veel te druk dus. Een 75/80 procent bezetting had in deze tijd gepast geweest.”

Dick Jansen: “Zowel Texelaar als toerist houden zich niet tot onvoldoende aan de regels. In de supermarkt of op straat loopt men dwars door je heen als je zelf geen afstand probeert te houden. Het is dan ook wel heel bijzonder dat de burgemeester en TOP voor de ondernemers afgelopen week in beide Texelse kranten aangeven dat het best wel goed gaat, zelfs handelbaar is. Geen idee waar hun informatie vandaan komt, maar het is foutieve informatie. Juist de burgemeester zou in woord en daad aandacht moeten vragen voor de coronaregels en ook de ondernemers zouden meer moeten handhaven, ondanks dat dit zeker niet makkelijk is. Als er binnenkort een infectie uitbreekt dan zou het eiland snel leeg kunnen lopen met alle problemen van dien. Wij, de bevolking van ons mooie eiland, zijn dan op meerdere vlakken de dupe.

Greet van der Spruyt: "Tuurlijk is het druk. Zeker op bepaalde plaatsen. Gelukkig maar, want zonder die drukte zouden veel voorzieningen verdwijnen. Geen werkgelegenheid meer, geen werkende mensen meer. Met boodschappen doen, kun je echt wel rustige tijden vinden. En buiten dat, na zes weken is de ergste drukte over. Het is net als met een regenachtige dag. Klaag je de hele tijd dat het zo erg regent, dan voelt het ook zo. Terwijl er tussen de buien door vaak hele droge periodes zijn."

Strandweer

Roswitha Eypen: "Ik denk dat het zeker te maken heeft met het weer! Normaal ligt iedereen lekker op het strand en daardoor is het in de dorpen een stuk rustiger. Nu met deze temperaturen pakt iedereen de fiets en is onderweg. Ik denk dat nu aankomend weekend de drukte een stuk minder zal zijn.... het wordt eindelijk strandweer! En voor alle ondernemers op het eiland is dit hartstikke fijn.”

Marja Weijers: “Ach hectisch druk, maar als een ieder geniet en afstand houdt, is het prima voor de weken die vakantietijd heet. Het is beter dat de groepjes verdeeld de winkels in gaan, zo hou je de afstand nemen houdbaar.”


Trudy Dobbelaer: “Tegengestelde belangen; als je inkomen afhankelijk is van het toerisme ben je blij met de vele bezoekers van Texel. Ik ben in mei en juni op Texel geweest en ben er vanaf eind augustus weer. Ik kom niet om te winkelen, dat kan ik thuis ook. Ik geniet van de rust en de natuur, heerlijk wandelen. Dus weinig last van drukte. Zou goed zijn als iedereen zich aan de richtlijnen houdt, toeristen maar ook bewoners. Dan blijft het fijn en veilig op Texel. Iedereen nog een gezellige zomer.”


Ter toelichting: Er was geen ruimte op deze pagina om alle reacties integraal mee te nemen. Alle reacties die op Facebook binnen kwamen, zijn terug te lezen op de Facebookpagina van de Texelse Courant bij het bericht "Rustig, prima te doen of wellicht te druk" dat woensdagochtend werd gepubliceerd.