In de klokkenstoel van het Hoornderkje is (rechts naast deze klok) plaats voor een tweede klok.
In de klokkenstoel van het Hoornderkje is (rechts naast deze klok) plaats voor een tweede klok. Foto: Gerard Timmerman

In toren Hoornderkerkje kan binnenkort de "papklok" worden geluid

In de toren van het Hoornderkerkje komt een tweede klok te hangen. Bedoeling is dat Jakob, een kleinere uitvoering van de klok Maria die er al een kleine zes eeuwen hangt, ter plekke op het pleintje bij Goënga wordt gegoten.


Het was organist en voormalig beiaardier van de Dom van Utrecht Arie Abbenes die ontdekte dat de klokkenstoel van het Hoornderkerkje, de houten constructie waarin de klok hangt, plaats heeft voor een tweede, kleinere klok. Of die er ooit heeft gehangen is niet zeker. Daarover zijn twee theorieën. De eerste is van wel, maar dat ie door de Watergeuzen in 1571 is weggehaald of vernietigd. De tweede theorie is dat de tweede klok bij de bouw halverwege de vijftiende eeuw is wegbezuinigd.

Kees Boon las het artikel dat Abbenes er over schreef in het Blad van de Historische Vereniging Texel en nam contact op. De Hoornders maakten een plan en richtten een stichting op. Toen de gemeente, eigenaar van de toren, en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, instemden, schreven ze fondsen aan voor het ruim €20.000,- kostende project. Met toezeggingen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de gemeente, een fors bedrag van het Texelfonds en de kerk is het merendeel van de kosten gedekt. Boon: “We komen nog zo’n €4000,- tekort, maar vertrouwen erop dat we dat nu ook wel bij elkaar krijgen.” De klok zal worden gegoten door de gespecialiseerde klokkengieter Simon Laudy uit Finsterwolde. De maten zijn inmiddels genomen, de klok kan precies binnen door de toren omhoog worden gehesen. Wanneer alles volgens plan verloopt al aan het eind van dit jaar. Bedoeling is dat de tweede klok een functie krijgt in de openbare tijdsaanduiding. De grote klok (toon B) slaat elk uur en elk half uur, de kleine klok elk kwartier, het eerste éénmaal, oplopend naar vier. Naar oud gebruik zal de kleine klok (met toon E) kort na het middaguur worden even worden geluid. Dit is de zogeheten “papklok”, in vroeger tijden het teken voor mensen die op het land werkten dat het werk erop zat en dat men thuis een bord warme pap kon gaan eten. Daarnaast kunnen beide klokken bij rouw- trouw- en andere gelegenheden worden geluid.

De installatie wordt aangegrepen om ook onderliggende techniek te vernieuwen. Onder meer een nieuwe moederklok, die het motorwijzerwerk elke minuut een signaal geeft. Radiografisch bestuurd vanuit Frankfurt, zodat de klok voortaan altijd gelijk loopt. En ook een nieuw motorslagwerk voor de kleine klok. Bijdragen kunnen overgemaakt op NL73RABO0353347140 tnv Stichting Klok voor Den Hoorn.