Afbeelding
Foto: Job Schepers

Wat ik zeggen wou

Jac. P. Thijsse Park

Het parkeerterrein bij de sporthal in Den Burg staat in het hoogseizoen leeg. Het is onduidelijk waarom de Texelse gemeenteraad vindt dat de ijsbaan, op 25 juli omgedoopt tot Jac. P. Thijssepark, moet worden opgeofferd aan auto’s. Onduidelijk dus, daar op andere parkeerterreinen nog ruimte is!


Een park midden in Den Burg is voor iedereen een gezonde optie. Immers groen geeft rust, groen zorgt voor opvang van CO² en fijnstof, groen geeft verkoeling, zeker in een opwarmende aarde. Een groen terrein is goed voor het welzijn van de bewoners van het dorp. Er kan gewandeld worden, er kan gesport worden, er kan genoten worden van de rust en ga zo maar door. Het park is van onschatbare waarde voor Den Burg.


De gemeente moet zich afvragen waarom in een hele grote stad als New York een Central Park is en dat niet wordt volgebouwd met parkeerterreinen. Dichter bij huis: Vondelpark in Amsterdam geeft de bewoners verkoeling en rust en plaats voor activiteiten. Kortom parken in steden en dorpen zijn onmisbaar voor het welzijn van haar bewoners.


In mijn jeugd heb ik op de ijsbaan veel plezier beleefd, vanuit school sporten op het terrein, in de winter, toen de winters nog winter waren, geschaatst. Als de gemeente nu voorrang geeft aan “blik op de weg” ontneemt het de bewoners van Den Burg al deze mogelijkheden. Niet verstandig lijkt mij. Ik hoop als oud-inwoner van Texel dat het Jac. P. Thijsse Park blijft bestaan zoals deze nu is.


Bob Dijksen,

Alkmaar.