Wat ik zeggen wou

IJsbaan


Beste leden van VVD Texel, Texels Belang en Texel 2010,

Afgelopen zaterdag hebben wij, stichting ‘Vrienden van de ijsbaan’, met weer een ludieke actie de ijsbaan omgedoopt naar Jac. P. Thijssepark. Het is jullie vast niet ontgaan? Er waren boven verwachting veel bezoekers, rond de 140 mensen. Veel steunbetuigingen dus. Dat zegt veel! Ook vanuit JBT overigens. Weliswaar hebben zij in hun tekening veel parkeerplaatsen gezet, maar als jullie goed hebben meegelezen gaat dit over de tweede fase. Fase 1 is bij hen ook: eerst kijken of die 200 parkeerplaatsen bij de sporthal vol komen. Met goede bewegwijzering, zoals ook al was aangegeven door dat externe onderzoeksbureau.

Waar is die gebleven overigens, die ‘goede’ bewegwijzering? Het enige wat ik zie is een bordje van hooguit 30 keer 15 cm waarop staat dat er daar parkeerplaatsen zijn. Dat is niet echt heel duidelijk als je langs rijdt in de auto. En als je daar dan rechtsaf zou slaan (tegenover VVV) zie je op het hek slechts borden met ‘schietbaan’, ‘prikpoli’ etc. Niet echt iets wat ik verwacht van het aanpakken van goede bewegwijzering. Ik heb vandaag, maandagochtend/markt, wederom met mijn mobiel (met data!) vastgelegd hoe het verkeer zich gedraagt in Den Burg. Mochten jullie deze bewijzen willen zien dan stuur ik ze toe. Eigenlijk vooral bij AH vol en héél veel zoekverkeer. Grisnigt, Boksberg, gemeentehuis zo goed als vol, geen zoekverkeer. Naast Deuce vol. Voor en naast de sporthal leeg. 200 parkeerplaatsen. Dit is op 30 seconden loopafstand van het Jac. P. Thijssepark. Dit als eerste punt, de parkeerplaatsen. Dan punt 2: moeten we niet met z’n allen de verantwoordelijkheid nemen om meer te bewegen? Zodat we het grootste gevaar voor o. a. Covid- 19 aanpakken: overgewicht. Voor de dikke toerist die dan 5 minuutjes moet gaan lopen. En dat, als het zo is, waarschijnlijk ook niet eens erg vindt (en anders maar wel). En natuurlijk ook en vooral voor onze eigen jeugd. Die lekker gezond kan blijven bewegen wanneer straks alle schoolpleinen en dus speelvelden zijn verdwenen. Waar kunnen ze nog terecht? En natuurlijk ook voor de ouderen, zoals ikzelf. Dagelijks rondje trimbaan zou niet verkeerd zijn voor mijn Corona-bandje dat ik heb gekweekt de afgelopen maanden. Vandaag in de landelijke dagbladen: Het verenigd Koninkrijk neemt maatregelen om overgewicht tegen te gaan, Venetië gaat van 6 terug naar 5 toeristen in de gondels omdat ze te dik zijn!

Punt 3 ten slotte: Het lijkt erop dat het merendeel van de Texelse bevolking op het moment vindt dat er téveel toeristen tegelijk zijn. Moeten we ook niet eens gaan stimuleren dat de toeristen, die we zo nodig hebben voor onze economie, met hun dikke kont op een fiets gaan zitten? In plaats van in hun P.C. Hooft trekker over het eiland rijden? Daar is, in samenwerking met de verhuurder, ook nog heel veel winst te behalen denk ik.

Denk vooruit en kom niet, zoals Noor Steen al schreef, 10 jaar later met spijt en terug draaien van gemaakte beslissingen nu.

Mijn vraag aan jullie, die met nipte meerderheid hebben gewonnen, om vóór parkeren op de ijsbaan te stemmen: Willen jullie nu eens aan de Texelaar uitleggen hoe jullie het gaan verkopen aan de bevolking dat er een grote zak geld (wie gaat dat betalen?) uitgegeven gaat worden aan parkeerplaatsen op het laatste grote stuk groen in Den Burg, terwijl je daar iets voor je eigen volk zou kunnen creëren, nadat je bovenstaande feiten hebt gelezen? En mijn vraag is ook vooral: Waarom? Ik snap er niets van met die 200, constant leegstaande plekken. En een OCT met een ieniemienie buitenspeelplaats. Enzovoort. En met uitleggen aan de Texelaar bedoel ik aan de Texelse bevolking én in de Tesselaar, de krant dus. Ik daag jullie uit om met een onderbouwd stuk met de billen bloot te gaan en ik ben echt héél erg benieuwd of dat op gaat wegen tegen alles en iedereen die tégen parkeren op het Jac. P. Thijssepark is. En ik ben ook erg benieuwd of er nog een mogelijkheid is dat jullie, na deze feiten en meningen en wensen te hebben vernomen, de durf hebben om te zeggen dat het niet de juiste keuze is geweest en dat ‘we’ het er nog een keer over kunnen hebben. Ik wacht met smart op jullie reactie!


Sjakkeliene Klaassen