Huisartsen willen teststraat op Texel

De Texelse huisartsen hopen dat er op Texel alsnog een test-mogelijkheid komt om nieuwe besmettingen met het coronavirus zo vroeg mogelijk te kunnen opsporen.

Dat hebben de huisartsen laten weten. Bedoeling is dat met een teststraat op het eiland al vroeg kan worden vastgesteld of zich mogelijk ergens een cluster aan besmettingen aan het ontwikkelen is, zeker nu het al wekenlang als vanouds druk is met toeristen. "Ook wij maken ons zorgen over de drukte op het eiland in combinatie met het oplopend aantal positieve testen in Nederland. Het is belangrijk dat de maatregelen niet versloffen, zodat we een tweede golf of een 'haard' op Texel kunnen voorkomen."


De testen op corona worden nu sinds juni door de GGD uitgevoerd in Alkmaar en Zwaag. Bedoeling is dat er in Den Helder een derde teststraat voor de regio Noord-Holland Noord komt, maar dat wordt naar verwachting in september. De huisartsen willen graag al eerder kunnen vaststellen of zich op het eiland clusters met besmettingen aan het ontwikkelen zijn.


In de dagelijkse praktijk blijkt de afstand tussen Texel en de teststraten in Alkmaar en Zwaag ook niet altijd even makkelijk. Volgens de huisartsen is het voor veel bewoners en toeristen met milde klachten eigenlijk een brug te ver. De Texelse huisartsen hebben zelf niet de capaciteit om de testen op corona uit te voeren; zij zien alleen patiƫnten met luchtwegklachten die echt moeten worden beoordeeld door een arts. Texelaars en toeristen met milde klachten worden naar de GGD verwezen. Het betekent in de praktijk dat er niet veel getest wordt op de aanwezigheid van het coronavirus.


Op het moment staat het aantal vastgestelde besmettingen met het virus op Texel nog steeds op 12. Volgens het eigen dashboard dat de GGD Hollands Noorden bijhoudt op www.gezondnhn.nl is het aantal besmettingen op het eiland tot nu toe ook nog niet verder toegenomen. Daar werd gisteren maandag gesproken over 81 besmettingen op Texel per 100.000 inwoners en dat komt, omgerekend naar het daadwerkelijk aantal inwoners, op 12 besmettingen in totaal uit.


Volgens een woordvoerder van de GGD is het een landelijke keuze geweest om op centrale plekken teststraten te hebben. "Logistiek zou het ook een hele operatie zijn om in bijvoorbeeld elke gemeente een teststraat te hebben." Volgens de GGD heeft het bij de keuze voor centrale teststraten niet uitgemaakt of een gemeente wel of niet toeristisch is. "Het zou ideaal zijn om op veel plekken mensen te kunnen testen, maar logistiek is lastig om overal de materialen en de opgeleide mensen te krijgen." Meer op pagina 3.