Wat ik zeggen wou

Jonge Bestuurders


Afgelopen zaterdagmorgen was ik aanwezig bij de officieuze opening van het door de “Vrienden Van De IJsbaan” geïnitieerde “Jac. P. Thijssepark” op diens geboortedag. Er was een boven verwachting grote opkomst ondanks het miezerige weer: kinderen onthulden het naambord en diverse sprekers waaronder Dries “PvdA” Veltkamp, juffrouw Dros en ondergetekende die twee van zijn vier ingezonden “Wat Ik Zeggen Wou” artikelen voorlas.


Tot ons aller grote verrassing verscheen in de Texelse Courant van vrijdag 24 juli een “nieuw ludiek plan” van de JBT “Jonge Bestuurders Texel” inclusief een animatie-plattegrond die er op het eerste oog “redelijk verzorgd” uitzag, ware het niet dat:

  1. Er helaas geen vergelijkbare plattegrond naast stond van de huidige opstelling, gezien het feit dat mijns inziens ruim 1/3 van de voormalige Speelweide/IJsbaan in hun plan “Burghweide” wordt opgeofferd aan de skatebaan, het Cultureel Centrum (Artex/Bibliotheek) plús 32 parkeerplaatsen. De voormalige Jac. P. Thijsseschool wordt geruimd ten gunste van 10 woningen plus 102 parkeerplaatsen. De bushalte aan de Elemert “verhuist naar een busstation in de nabijheid van die 102 parkeerplaatsen, ten gunste van 60 parkeerplaatsen voor bewoners, mindervaliden en elektrischladen. De eendenvijver plus randbebossing wordt omgedoopt tot “Jac. P. Thijssepark”, op de plaats van de voormalige skatebaan een nieuw park verrijst genaamd “Wolkerspark”. Er is een brede busbaan gesitueerd tussen eendenvijver en het tot 2/3 geslonken “Voetbalveld/IJsbaan/Trapveld” alsmede het voormalige “Thijssepad” richting Emmalaan ten gunste van de TESO-bussen.

Kortom een belachelijk plan met maar liefst 194 parkeerplaatsen in wat nu het “Jac. P. Thijssepark” heet, exact evenveel als “De Vrienden Van De IJsbaan” hebben geteld rondom “Sporthal TXL” en bij “tennisterrein Deuce”, waar op dit moment van topdrukte wegens bouwvak maar zelden een auto staat! Als bewijs hiervan verscheen woensdag 15 juli in de Helderse Courant een artikel getiteld “Topdrukte in Den Burg, parkeerterreinen leeg” inclusief een foto van Evalien Weterings, die zich verbaasde over het lege parkeerterrein bij de Sporthal (3 auto’s) en knipte snel een foto met haar mobieltje. Dit zou bevestigen dat de gemiddelde toerist zich “Liever Lui Dan Moe” gedraagt op ons mooie eiland Texel en aan een gezond stukje wandelen “een broertje dood heeft”.

De gemeente heeft zich kortom hard gemaakt voor bijna 200 parkeerplaatsen in de buurt van “Sporthal TXL”, “VVV-kantoor” en het toekomstig daar te situeren “gezondheidscentrum” nabij de nieuw te realiseren rotonde. Waarom 194 nieuwe parkeerplaatsen in het “Jac. P. Thijssepark terwijl op nauwelijks 2 minuten loopafstand evenveel parkeerplaatsen reeds zijn gerealiseerd? Een zeer kromme redenatie ofwel “kronkel” hoor ik u denken. Laat alsjeblieft het groen zoals het nu is, de bushalte gewoon op de hoek Keesomlaan/ Elemert en het nieuwe “Cultuurcentrum” op de plaats van de voormalige “Thijsseschool”. Overigens nog wél aardig vond ik de titel voor het nieuw te realiseren lagereschoolcomplex “De Lage Berg”.

Tenslotte hoop ik dat Gemeente Texel zich nog eens gaat beraden over het schrappen van het eind februari aangenomen wetsvoorstel tot “Parkeren Op De IJsbaan”, ingegeven door de meerderheid van de Den Burgse middenstand. Mijn advies: “Stop de auto’s en kies Voor groen”, de nieuwe slogan van “Vrienden Van De IJsbaan.”


Co van Heerwaarden


Reactie Jonge bestuurders:

In ons voorstel hebben we voor- en tegenstanders opgeroepen contact met ons op te nemen, om het gesprek aan te gaan. Verschillende mensen hebben dit inmiddels gedaan. We betreuren dat de heer Van Heerwaarden niet rechtstreeks contact heeft opgenomen met ons. Dan hadden wij vooraf namelijk flink wat misverstanden uit de wereld kunnen helpen. Zijn kritiek dat er geen plattegrond is meegestuurd van de huidige situatie klopt niet. In ons persbericht staat ook de huidige situatie ter vergelijking afgebeeld. Ook de kritiek dat de Thijsseschool geruimd zou moet worden voor woningen en parkeerplaatsen is niet juist. We roepen in de tekst en in de afbeelding duidelijk op om eerst goed te monitoren wat de effecten zijn van de huidige parkeerplaatsen bij de sporthal tijdens topdrukte en de effecten van goede bebording. Alleen mits uit dat onderzoek zou blijken dat er toch nog behoefte is aan extra parkeerplaatsen, dán roepen wij als werkgroep op om plan Burghweide te overwegen als alternatief voor het daadwerkelijk geplande volledig vervangen van de ijsbaan tot parkeerplaats. Ons plan is niet bedoeld als eindvoorstel, maar juist ter inspiratie om aan te geven hoeveel parkeerplaatsen mogelijk zijn mét behoud van de ijsbaan ter grootte van het grootste officiële formaat voetbalveld, waarbij dan nog eventueel ruimte is voor een cultuurcentrum, woningen, extra bomenpark en een groot busstation. We willen er mee laten zien dat én én prima mogelijk is, mocht er behoefte blijken aan extra parkeerruimte. Het is ons niet duidelijk waarom de heer Van Heerwaarde ons plan diskwalificeert.

We kennen Van Heerwaarde als groot schaakliefhebber en hopen daarom dat hij bereid is samen met ons te kijken naar het wat-als-scenario. Laten we de volgende zet gezamenlijk doen. We zijn bereikbaar via JongeBestuurdersTexel@gmail.com.