Onder leiding van Silve Schoorl gingen de aanwezigen aan het gymen.
Onder leiding van Silve Schoorl gingen de aanwezigen aan het gymen. Foto: Job Schepers

"Jac. P. Thijssepark"

"Van de tweehonderd parkeerplaatsen bij de nieuwe sporthal waren er afgelopen maandag tijdens de markt zes bezet. Zoals ook al uit onderzoek is gebleken, is er geen parkeerprobleem in Den Burg."

Pieternel Geurtz - drijvende kracht achter de protesten tegen parkeren op de ijsbaan - maakte haar standpunt ten overstaande van gelijkgestemden nogmaals duidelijk. Het leverde haar een daverend applaus op. Wat betreft de parkeerplaats bij de sporthal is er geen speld tussen de woorden van Pieternel te krijgen. Ondanks een massale toestroom van toeristen op het eiland, is deze parkeerplaats veelal leeg, zoals ook gisteren. De tegenstanders stellen dan ook voor om eerst met borden duidelijker te maken waar men kan parkeren, hetgeen oprecht geen slecht plan lijkt. De Jonge Bestuurders Texel stelden vorige week ook voor om de situatie eerst af te wachten hoe zaken zich ontwikkelen voor een drastische herinrichting van de ijsbaan te overwegen.


Hoewel de gemeenteraad in meerderheid (acht tegen zeven) heeft besloten, lijkt de publieke opinie niet achter het plan te staan. Het heroverwegen van het besluit, alsmede het heroverwegen van het besluit aangaande het niet herinrichten van de bushalte aan de Elemert, zouden wellicht tot een andere stemming kunnen leiden. Zaterdag werd gesuggereerd dat de herinrichting van de ijsbaan al binnen over twee maanden wordt begonnen met de herinrichting. Volgens de gemeente is hierover nog niets bekend.


De organisatie van de protestactie lieten zaterdag in ieder geval alle argumenten voor behoud van het stuk groen goed naar voren komen. Zo sprak Marcel Wijnalda over de biodiversiteit in het gebied, waar onder meer veel vleermuizen voorkomen. Eerder dit jaar werden tijdens een eenmalig onderzoek op één nacht zeventien verschillende nachtvlinders gespot.

De ijsbaan is naast een plek voor de dieren ook een plaats waar veel mensen met de hond lopen en waar jongeren spelen. Dat de ijsbaan de ideale locatie is voor sport en spel werd onlangs al duidelijk met een volleybaltoernooi. Afgelopen zaterdag bracht Silve Schoorl de aanwezigen in beweging. Er werd enthousiast meegerekt en - gestrekt door de aanwezigen.


Naast het dansen kwamen onder meer Dries Veltkamp (PvdA) die het op de nostalgische tour gooide en opwierp hoe hij hierheen vluchtte toen hij vroeger een keer ruzie had met zijn vader. "Op de ijsbaan was niemand de baas, zeker mijn vader niet." Gré Dros droeg een brief voor die eerder in deze krant onder de noemer 'Wat ik zeggen wou' is geplaatst.

De onthulling van het bord werd verricht door een groep kinderen die graag op de ijsbaan speelt. Achter het bord had de organisatie spandoeken opgehangen, ook was duidelijk in beeld gebracht welke gemeenteraadsleden voor parkeren op de ijsbaan en welke tegen parkeren op de ijsbaan hadden gestemd. De naam 'Jac. P. Thijssepark' was naar voren gekomen na een door de organisatie gehouden prijsvraag. Het was zaterdag de verjaardag van deze grote natuurliefhebber. Het burgerinitiatief heeft voorlopig overigens niet meer dan symbolische waarde.