Transportondernemer Niels van Zuilen met zoontje Cas van anderhalf jaar.
Transportondernemer Niels van Zuilen met zoontje Cas van anderhalf jaar. "Landbouw is karakteristiek voor Texel, zoals schapen op de Hogeberg." Yanneke

Ik mis voetballen en leuke feestjes

Hij heeft samen met zijn ouders een transportbedrijf, ging met de trekker demonstreren op het Malieveld, is gek van voetballen maar stapt nu dat stil ligt, op de racefiets. Ondernemer Niels van Zuilen van de Zeshonderd is deze week gast in "Eiland van..."

Kun je iets vertellen over je achtergrond?

Ik ben Niels van Zuilen, geboren in Den Helder en opgegroeid aan de zeshonderd in Oudeschild. Na twee jaar in Den Burg te hebben gewoond woon ik nu weer op de Zeshonderd. Ik heb drie zusjes en heb samen met Yanneke een zoontje, Cas van 1,5.


Wat voor werk doe je?

Ik heb samen met mijn ouders een transportbedrijf, we vervoeren voornamelijk dingen uit de agragische sector.


Met elkaar doen we het goed op Texel

Hoe kijk je aan tegen de landbouw?

De landbouw is karakteristiek voor Texel, zoals de schapen op de Hogeberg, de koeien in de polder en het gerst voor een lekker Texels biertje. Naast het toerisme is de landbouw ook een belangrijk economisch onderdeel van Texel.


Je bent met de trekker naar Den Haag geweest om te demonstreren, hoe was dat?

Het was heel indrukwekkend, met alle boeren bij elkaar op de boot. Daar gingen we dan echt. Eerst overnachten bij een boer waar wij veel mee samenwerken. En 's morgens om half vier ging de wekker. Even een bakje koffie en daarna stapten met z'n allen in de trekker, op weg naar Den Haag. Onderweg sloten er steeds meer trekkers bij ons aan. Wat een mooi gezicht was dat. Er stonden veel mensen langs de weg om ons aan te moedigen. Mooi om te zien dat de boeren door veel mensen zo gesteund worden. Op het Malieveld in Den Haag was een gemoedelijke sfeer. Rond half vijf gingen we op de terugweg. Het was racen voor de laatste boot. Maar die hebben we gehaald. Eenmaal thuis zette ik meteen de tv aan. Alle boeren hadden een grote indruk achtergelaten in Nederland.


Heeft het effect gehad?

Ja het heeft tot op zekere hoogte effect gehad, maar nog lang niet het gewenste resultaat.


Wat doe je graag in je vrije tijd?

Ik ben een echte voetballiefhebber. Na een dag te hebben gewerkt vind ik het heerlijk om te gaan trainen. Ik zit natuurlijk veel op de weg. En met voetbal kan ik mijn energie lekker kwijt. Verder ben ik sinds de coronatijd - en het voetballen dus niet meer doorgaat - begonnen met fietsen. Elke zondagochtend ga ik met een groepje een rondje. Erg gezellig en zo behoud ik mijn conditie voor als het voetbal straks weer begint.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Texel is een kleine gemeenschap, het is een beetje ons kent ons. Ik vind dit erg gezellig. De Texelaars zijn positief en gastvrij.

Wat moet op Texel blijven zoals het is?

Vanwege de Corona pakten veel restaurants het thuis bezorgen/afhalen van eten meer op. Dit beviel mij wel. Zoveel keus, en het was allemaal echt goed! Dat zou van mij wel zo mogen blijven.


Wat zou op Texel mogen veranderen en waarom?

De boot mag van mij wel een uurtje eerder varen, dat zou met ons werk goed uitkomen.


Wat verdient meer aandacht op Texel?

Hier en daar verdienen de wegen op Texel wel wat meer aandacht.


Welke Texelaar verdient een grote pluim?

Ik denk niet aan iemand specifiek. Ik denk dat we het met elkaar goed doen op Texel.


Hoe kijk je aan tegen het toerisme?

Het is druk op Texel, maar je moet daar als Texelaar slim mee omgaan. Goed plannen wanneer je boodschappen gaat doen en het anders lekker laten bezorgen. Je kan de drukte opzoeken maar er zijn altijd plekken waar je niemand hoeft tegen te komen. Uiteindelijk hebben we allemaal heel veel belang bij het toerisme.


Wat merk je van de coronacrisis?

Ik mis het voetballen en de leuke feestjes op Texel. Een gezellig avondje in de kroeg met vrienden is al zolang geleden. Verder heb ik er weinig last van. En hoop ik dat het virus snel onder controle is.


Wat doe je over 5 Jaar?

Ik hoop nog gezond en gelukkig te zijn. Dat is het belangrijkste.


Wie zie je graag in de volgende eiland van?

John van Dompselaar