Afbeelding
Foto:

mr Natalie schrijft...

Te laat…?


In mijn advocatenpraktijk zie ik helaas veel schrijnende situaties van particulieren of ondernemers die te laat bij mij komen, waardoor er juridisch geen mogelijkheden meer zijn. Gelukkig zijn er ook mensen die wel meteen juridische hulp inschakelen. Graag neem ik je mee in een verhaal daarover. Juist in deze tijd waarin van ondernemers al zoveel extra wordt gevraagd…


Twee ondernemers zijn met elkaar in zee gegaan voor het maken van een speciaal vliegtuig. Er is veel onderzoek vooraf gedaan en besloten te gaan samenwerken. Het bedrijf dat het speciale vliegtuig gaat maken, maakt de overeenkomst tussen beide en het project start. Het lijkt allemaal heel soepel te gaan, tot de begeleider van het project van de een op de andere dag aankondigt weg te gaan bij de vliegtuigmaker (Ik noem hem hier verder mister X). Of dit aan corona ligt of niet wordt niet duidelijk. Voor zijn vertrek stuurt mister X de ondernemer die opdracht heeft gegeven voor het maken van het speciale vliegtuig nog een paar facturen. Waardoor deze ondernemer ongeveer een hartverzakking krijgt. De tussen partijen afgesproken prijs lijkt met bijna 200 procent te zijn overschreden. Gelukkig komt deze ondernemer op dat moment meteen naar mij toe voor juridische hulp.

Terwijl ik me op de achtergrond heb ingelezen volgen er gesprekken tussen de vliegtuigbouwer en de opdrachtgever. Zonder dat ik nog zichtbaar in beeld ben. Bewust, omdat het de wens is om te kijken of partijen er nog samen uit kunnen komen, maar ook om te kijken hoe het zo gigantisch mis heeft kunnen lopen. Omdat mister X de dag na dit overleg echt weg is bij het bedrijf, lijkt er even een gat te ontstaan in de communicatie. Gelukkig schuift de vliegtuigbouwer een mediator naar voren en kan ook ik naar voren kan stappen als mediator voor de ondernemer.


De kaarten in het gesprek lijken helaas snel geschud te zijn. De vliegtuigbouwer is alleen gericht op de betaling van de extra facturen en wil een zekerheidstelling van mijn cliënt. Terwijl mijn cliënt niet alleen een oplossing wil voor de extra kosten, maar ook voor de verliezen die zijn bedrijf nu maakt omdat hij het vliegtuig niet kan inzetten. Omdat de belangen te ver uiteen liggen en er geen water bij de wijn wordt gedaan, gaan we helaas zonder oplossing uit elkaar. Een dag na dit gesprek ontvangt mijn cliënt een dagvaarding met daarin als claim de betaling van alle openstaande facturen. Met andere woorden het juridisch proces begonnen.


Terwijl ik dit schrijf, ligt de eerste zitting in deze zaak achter ons en hebben we allebei van de rechter de opdracht gekregen één onderdeel extra te verduidelijken. Waarna er, dat gebeurt vaker in 2020, één extra zitting komt waarin de rechter ons een voorlopig vonnis wil geven met de opdracht er alsnog samen uit kunnen komen.

Dit eerste voorlopige vonnis lijkt gunstig voor het bedrijf van mijn cliënt, ook al is de vliegtuigbouwer begonnen met deze procedure. Dat zegt dus niet altijd iets over de sterkte van de zaak. Het antwoord daarop is afhankelijk van de feiten, de juridische mogelijkheden en de kracht van de advocaat. Moraal van dit verhaal? Ga meteen naar een goede advocaat voor een korte check. net zoals je naar de huisarts gaat. Juist ook om een procedure te voorkomen.


Aloha, mr.

Natalie Sylvette Bakker