Afbeelding
Foto:

Viña Ventisquero


In oktober 2017 heb ik al eens geschreven over wijnbouw in Chili maar nu wil ik het over wijnhuis Ventisquero hebben.

In tegenstelling tot veel bekende wijnhuizen die kwaliteitswijnen produceren is Viña Ventisquero een betrekkelijk jong bedrijf. Het bedrijf is opgericht in 1998, door Don Gonzalo Vial, een selfmade man. Zijn succesverhaal begint op de boerderij van zijn familie in het landelijke gebied rond Rancagua. Zijn passie voor de wijnstok en z´n vaders liefde voor het land en de landbouw waren zijn inspiratiebron bij het realiseren van zijn droom. De eerste wijn onder eigen label kwam in 2001 op de markt.

Het milieu heeft vanaf de aanvang zeer hoog in het vaandel gestaan. Zo wordt er zo weinig mogelijk water gebruikt, wordt CO2-uitstoot die vrijkomt bij het transport van de wijnen gecompenseerd en wordt de oorspronkelijke omgeving waar de druiven aangeplant worden zo veel mogelijk in tact gelaten.

Het bedrijf is zeer vooruitstrevend, dynamisch en buitengewoon succesvol als het gaat om maken van wijn van hoge kwaliteit. Viña Ventisquero bezit eigen wijngaarden in Chili´s belangrijkste wijnbouwgebieden, waaronder Coastal Maipo, Casablanca, Colchagua, Leyda en Huasco (Atacama). Het bedrijf heeft als eerste het certificaat Sustainable Wine of Chile behaald en is hiermee toonaangevend voor de moderne manier van wijn maken in het land.

Doordat Viña Ventisquero alle druiven die zij gebruikt bij de bereiding van de wijnen, uit eigen wijngaarden betrekt kan zij garanderen dat de wijn voldoet aan de eisen die gesteld worden met betrekking tot het eerder genoemde certificaat. De chef wijnmaker, Felipe Tosso, is in 2012 al uitgeroepen tot Chili’s beste wijnmaker.

Ventisquero wat zoveel betekent als gletsjer doet zijn naam eer aan door de serie topwijnen van het huis te noemen naar de imposante gletsjer Grey, gelegen in het zuiden van het land.

De instapserie van het huis de Tantehue heb ik momenteel niet in het assortiment, maar daar komt binnenkort verandering in. De hierop volgende serie is de zogenaamde Clasico, bestaande uit diverse rode, witte en rosé wijnen. Deze wijnen zijn meestal blends uit de diverse eigen wijngaarden, maar wel altijd van één druivensoort. Een klasse hoger is de Yelcho-serie. Dit zijn smakelijke toegankelijke wijnen elk uit een specifiek wijnbouwgebied. Deze serie wordt gevolgd door de Reserva, complexere wijnen met meer intensiteit en structuur, ook weer afkomstig uit specifieke wijnbouwgebieden. Hier boven komt de eerder genoemde Grey-serie die ook weer bestaat uit rode, witte en rosé wijnen. De druiven hiervoor zijn afkomstig van één wijngaard. Hier weer boven staan de wijnen afkomstig van, niet alleen één wijngaard, maar ook nog eens van één perceel, de Enclave-serie.

Prijzen variëren van omstreeks €6,- voor de instapserie via €8,- en €10,- voor de hierop volgende series tot €60,- voor de topwijnen.

Afbeelding